FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan memorandum o naknadi ratne štete u konavoskom stočnom fondu

CAVTAT, 27. srpnja 2005. (Hina) - Na sjednici Hrvatsko-crnogorskogameđudržavnog savjeta danas su u Cavtatu ministri poljoprivrede dvijudržava potpisali memorandum po kojem će Crna Gora s 375 tisuća euranadoknaditi Konavlima pljačku stočnog fonda u agresiji na Hrvatsku.
CAVTAT, 27. srpnja 2005. (Hina) - Na sjednici Hrvatsko-crnogorskoga međudržavnog savjeta danas su u Cavtatu ministri poljoprivrede dviju država potpisali memorandum po kojem će Crna Gora s 375 tisuća eura nadoknaditi Konavlima pljačku stočnog fonda u agresiji na Hrvatsku.

Sjednici su nazočili i hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović, a memorandum su u ime svojih ministarstava potpisali hrvatski i crnogorski ministri poljoprivrede Petar Čobanković i Milutin Simović.

Spomenutom svotom nadoknadit će se šteta za 650 krava odvedenih s farme u Grudi u Konavlima. Potpisani Memorandum ujedno je i prvi sporazum kojim Crna Gora nadoknađuje Hrvatskoj štetu nastalu u Domovinskom ratu.

"Riječ je o dobroj namjeri za suradnju koju su potpisivanjem memoranduma iskazali hrvatska i crnogorska strana", kazao je predsjednik Stjepan Mesić te dodao kako dvije države trebaju razgovarati o uspostavi suradnje i otvaranju granica u okviru europske zajednice država.

Govoreći o ratnoj šteti i na ostalim hrvatskim područjima, predsjednik Mesić je istaknuo kako je Hrvatska podnijela tužbu za naknadu ratne šteta, o čemu će odlučivati međunarodna tijela.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da je potpisani memorandum dobar znak uzajamna razumijevanja i odnosa, ustvrdivši kako je "u Hrvatskoj ratovala JNA".

Sjednici su nazočili i zagrebački i podgorički gradonačelnici Milan Bandić i Miomir Mugoša, koji su razgovarali o suradnji dvaju gradova. Podgorički je gradonačelnik najavio dar u opremi za jedan dječji vrtić u Zagrebu, a Bandić je rekao da će to proslijediti konavoskoj općini.

Na sjednici je donesena odluka o utemeljenju nagrade "Valtazara Balde Bogišića", koja će se svake godine dodjeljivati za prinos izgradnji dobrih odnosa Hrvatske i Crne Gore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙