FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječki HNK: "Mirisi, zlato i tamjan" u sumrak 20. lipnja

RIJEKA,16. srpnja 2005.(Hina) - Dramska predstava "Mirisi, zlato itamjan" koju je na osnovi istoimenog kultnog romana Slobodana Novakadramatizirao Matko Botić u suradnji s režiserom predstave VinkomBrešanom bit će praizvedena u sumrak 20. srpnja u portiću na Kantridi,najavljeno je večeras na konferenciji za novinare.
RIJEKA,16. srpnja 2005.(Hina) - Dramska predstava "Mirisi, zlato i tamjan" koju je na osnovi istoimenog kultnog romana Slobodana Novaka dramatizirao Matko Botić u suradnji s režiserom predstave Vinkom Brešanom bit će praizvedena u sumrak 20. srpnja u portiću na Kantridi, najavljeno je večeras na konferenciji za novinare.

Konferencija za novinare održana je u portiću u kojem se nalazi scenografija, pa će predstava, kako je rečeno, "biti doslovno uronjena u more."

U predstavi će nastupiti glumci Žarko Radić u ulozi Malog, Edita Karađole kao Madona te Olivera Baljak u ulozi Erminije. Glume još Denis Brižić, Biljana Torić, Andreja Blagojević, Zdenko Botić, Davor Jureško, Adnan Palangić, Alex Đaković, Sabina Salamon, Ana Kvrgić i Bakir Nazirević.

Scenografiju je osmislio Dalibor Laginja, kostimografkinja je Sandra Dekanić, pomoćnik redatelja Borna Armanini, a lektorica i jezična savjetnica za rapski dijalekt na kojemu će biti izvedena predstava je Iva Lukežić.

Voditeljica propagande riječkog HNK Loredana Gašparović kazala je da će predstava naglasiti vezu između autora koji je dio školovanja proveo u Rijeci, tog grada i mora te ukazala da bi bilo dobro razmotriti da se Novakovo djelo "Pristajanje" uprizori u istom ambijentu.

Brešan je pojasnio da će predstava početi u sumrak kako bi se naglasila izoliranost kuće i otoka na kojima se događa radnja. Naglasio je da predstava, za koju je na početku konferencije rečeno da je komedija, ima humornog diskursa ali da ju je žanrovski teško točno odrediti.

Brešan je ocijenio da su uprizorenja romana "Mirisi, zlato i tamjan" prije više desetaka godina imala tada neizbježne političke konotacije, te da su stoga bili zanemareni drugi elementi kao što je nastranost nekih odnosa u malim i zatvorenim mediteranskim sredinama.

Na upit otvara li predstava i druge, univerzalne teme o odnosu intelektualca i sredine, Brešan je rekao da predstava mora "ispričati konkretnu priču", a da će o tome je li predstava otvorila neka univerzalna pitanja prosuditi gledatelji.

Dramaturg Matko Botić kazao je da je predstava ima elemente groteske i umjetničkog pristupa redatelja Pedra Almodovara te da je u njoj manje rađeno na teškim, pretencioznim tumačenjima, a više na ironičnim i duhovitim dijelovima priče.

Ta je predstava posljednja premijera ovogodišnjeg kazališnog i kulturnog festivala Riječkih ljetnih noći koje se održavaju od 23. lipnja do 26. srpnja na više lokacija u gradu.

U sklopu festivala bit će još prikazan Shakespearov Hamlet, predstava HNK Ivana pl. Zajca u režiji Krešimira Dolenčića. Zatvaranje festivala bit će na Trgu riječke rezolucije, uz valcer i tango u izvedbi Salonskog orkestra Opere i baleta riječkog HNK-a, pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙