FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Vijeća festivala Dubrovačkih ljetnih igara

DUBROVNIK, 9. srpnja 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićprozvao je danas 56. dubrovačke ljetne igre "igrama slavnih i mladih",a način vođenja festivala ocijenio je uspješnim te je zahvalio vodstvufestivala.
DUBROVNIK, 9. srpnja 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić prozvao je danas 56. dubrovačke ljetne igre "igrama slavnih i mladih", a način vođenja festivala ocijenio je uspješnim te je zahvalio vodstvu festivala.

"Dubrovnik je mjesto sretnog prožimanja kultura", rekao je Biškupić na večerašnjoj svečanoj sjednici Vijeća festivala 56. dubrovačkih ljetnih igara.

Biškupić je dodao kako je Dubrovnik svjetski grad kulture - sjajan sklad ambijenta i kulturnih događanja, dodavši da će o uspjehu ovogodišnje manifestacije namjerodavnija biti ocjena publike. Po njegovim riječima Dubrovačke ljetne igre su najstarija hrvatska kulturna manifestacija i mjesto velike šanse u promidžbi hrvatske kulture i turizma u svijet.

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender kazao je da će na igrama ove godine sudjelovati 2000 umjetnika iz 20 zemalja, dodavši kako postoji veliki interes za festival što se vidi kroz dosadašnju prodaju ulaznica putem interneta. Prlender je ukazao na vrlo dobru suradnju grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ravnatelj dramskog programa igara Ivica Kunčević izvijestio je o dvije nove ovogodišnje premijere "Ondine" J. Girodouxa u režiji Krešimira Dolenčića i "Don Quijote" kojega je Kunčević napisao koristeći se motivima Cervantesovog romana. Pišući ovaj komad za izvođenje na Igrama kazao je kako je pokušao u predstavu staviti i zov Dubrovnika, povezati njegovu arhitekturu i današnje vrijeme.

Ravnatelj glazbenog dijela programa Neven Frangeš najavio je gostovanje vodećih glazbenih umjetnika i ansambala kao što Barokni orkestar Europske unije s našom mezzosopranistica Renatom Pokupić, Moskovske virtuoze, Bečki gudački kvartet, tenora Romana Vargasa, japansku violinisticu Midori, violončelisticu Moniku Leskovar, opernu divu Marijanu Lipovšek i druge.

Ivica Prlender predstavio je plesni igara najavivši gostovanje Baleta HNK iz iz Zagreba u predstavi "Tramvaj zvan čežnja" Mladena Tarbuka u koreografiji Dinka Bogdanića, Purcel kvartet (Velika Britanija) koji će izvoditi kraljevske plesove, nastup iranskih plesnih umjetnika, Ansambl Reda iz Egipta, te posebno ansamble Lado i Linđo.

Članica Vijeća Jagoda Martinčević istaknula je da na ovogodišnjim igrama gostuje većina mladih umjetnika, rekavši kako ovu smjenu generacija na mlađe umjetnike smatra izuzetno dobrom pojavom.

Joško Juvančić, također član Vijeća, istaknuo je kako je festival uspio na najbolji mogući način spojiti prošlost odnosno baštinu sa suvremenošću, rekavši da je Festival okupio najbolju generaciju glumaca, a festivalske predstave vrlo dobro se uklapaju u dubrovački ambijent.

Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan izrazio je zadovoljstvo suradnjom Dubrovačkih ljetnih igara s ostalim hrvatskim festivalima te najavio suradnju četiri najveće hrvatske kazališne kuće koje će raditi zajedničku predstavu za Dubrovačke ljetne igre.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙