FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi val nasilja u Afganistanu

KABUL, 25. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi val nasilja uoči izbora urujnu pogodio je Afganistan u ponedjeljak, nakon što je odbjeglitalibanski čelnik Mula Mohamad Omar pozvao svoje pristaše da seujedine u ratu protiv vlade i američkih snaga.
KABUL, 25. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi val nasilja uoči izbora u rujnu pogodio je Afganistan u ponedjeljak, nakon što je odbjegli talibanski čelnik Mula Mohamad Omar pozvao svoje pristaše da se ujedine u ratu protiv vlade i američkih snaga.

Trojica afganistanskih policajaca teško su ranjena u eksploziji bombe u Kabulu, dan nakon što je ubijen američki vojnik, a sedmorica su ranjena u napadima u pokrajinama.

Američka je vojska priopćila da su šestorica njezinih vojnika stabilno. Oni su ranjeni u eksploziji bombe dok je njihov konvoj u nedjelju prolazio istočnom pokrajinom Kunarom, gdje su 19-orica američkih vojnika poginula u sukobima s pobunjenicima prošlog mjeseca.

Vojska je priopćila da je jedan američki vojnik ubijen, a drugi ranjen u pobunjeničkom napadu u južnoj pokrajini Helmandu u nedjelju, tako da se broj američkih vojnika koji su poginuli ove godine povećao na 36.

Napadi su izvedeni u doba pojačanog nasilja ekstremista uoči parlamentarnih izbora, najavljenih za 18. rujna. U nasilju su poginule stotine ljudi, i to je najkrvavije razdoblje otkako su američke snage svrgnule talibane krajem 2001.

Talibanski glasnogovornik rekao je da je Mula Omar nedavno poslao poruku preko terenskog radija talibanskim čelnicima.

"Ujedinite se, ne budite nesložni, nastavite džihad (sveti rat) i pobjeda će biti vaša", stoji u poruci čija autentičnost nije potvrđena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙