FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do21 sat
ZAGREB, 23. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski i slovenski ministri vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović i Dimitrij Rupel razgovarali su u subotu na radnom sastanku u Otočcu na Krki o provedbi Zajedničke izjave dviju vlada o izbjegavanju incidenata, provedbi Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji, projektima povezivanja na Muri te uključivanju Hrvatske u EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Uz ministricu Grabar-Kitarović i ministra Rupela sastanku su prisustvovali i državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Božo Cerar koji su zaduženi za provedbu Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata potpisane na Brijunima 10. lipnja ove godine, priopćeno je iz Ministarstva.

ŠARM EL-ŠEIK - Najmanje je 88 osoba smrtno stradalo u nizu atentata koji su u noći s petka na subotu pogodili egipatsko ljetovalište Šarm el-Šeik na Crvenome moru, prema najnovijim bolničkim podatcima. Liječnici u glavnoj bolnici u Šarm el-Šeiku nisu objavili nove podatke o ozlijeđenima, kojih je broj u ranijem izvješću prelazio stotinu, dok je mrtvih bilo 83. Kako navodi glavna bolnica, 34 trupla žrtava još nisu identificirana.

RAMALLAH - Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u subotu Izrael da ne zatvori Pojas Gaze kada se sredinom kolovoza bude povukao s tog područja, nakon razgovora s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom. "Kada se Izraelci povuku iz Gaze, to područje ne treba zatvoriti i izolirati, ostavljajući Palestince zatvorene nakon povlačenja", rekla je Riceova na konferenciji za tisak koju je održala zajedno s Abasom. Palestinci su nedavno izrazili zabrinutost da će Pojas Gaze za njih biti "golemi zatvor" ukoliko ne dobiju jamstvo za "slobodan prolaz" s tog područja na Zapadnu obalu, novu luku u Gazi, ponovno otvaranje zračne luke i nadzor nad granicom s Egiptom. Državna tajnica je usto istaknula "napredak" u usklađivanju između Izraelaca i Palestinaca oko povlačenja iz Gaze, ocijenivši da bi "vrlo brzo" moglo doći do dogovora.

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine u nedjelju je objavio svoju odluku po kojoj predloženi Zakon o javnom radio-televizijskom sustavu BiH ne ugrožava vitalne nacionalne interese Hrvata, a to znači da je odbijen zahtjev hrvatskih odnosno zastupnika iz HDZ-a u Parlamentu BiH za osnivanje posebnog radio-televizijskog kanala na hrvatskom jeziku. Predloženi Zakon umjesto posebnog RTV kanala na hrvatskom jeziku predviđa osnivanje triju RTV središta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, koji neće djelovati kao zasebni radio-televizijski kanali isključivo na nekom od nacionalnih jezika. Hrvatski zastupnici u državnom parlamentu BiH odbili su prihvatiti takav prijedlog zakona obrazlažući da u programima federalne RTV BiH dominira bosanski, a u programima RTV Republike Srpske isključivo srpski jezik, te da Hrvati u BiH nemaju javni medij na vlastitom jeziku.

MOSTAR - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown pozvao je vodeće političke stranke da iskoriste prigodu i povedu zemlju prema Europskoj uniji tako što će prihvatiti i provesti reformu policije. "Bilo koji postignuti sporazum morat će odobriti entitetski parlamenti, a to se mora dogoditi prije polovice rujna namjerava li BiH dobiti prigodu za otvaranje pregovore s EU-om o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju do desete obljetnice Daytona", stoji u subotnjoj pisanoj izjavi Visokog predstavnika u BiH. Ashdown je to poručio prije novog kruga pregovora političkih stranaka koji počinje u utorak u Sarajevu oko reforme policije koji je prekinut zbog neprihvaćanja srpske strane. Kako se precizira u priopćenju Ureda Visokog predstavnika na tome bi se sastanku trebao usuglasiti plan mjera tijekom ljeta kako bi se postigao okvirni sporazum o reformi policije.

MADRID - U eksploziji bombe u subotu u španjolskom svetištu Santiago de Compostela nije bilo ozlijeđenih, a čini se da je napad izvršila skupina za nezavisnost Galicije, objavili su španjolski mediji. Policija je potvrdila je da je manja bomba, postavljena ispred zgrade banke, eksplodirala na središnjem trgu, da nema ranjenih i da su uhićene dvije osobe povezane s galicijskim separatistima. Santiago je glavni grad Galicije, pokrajine s vlastitom regionalnom vladom i jezikom. Neki stanovnici podupiru veću autonomiju prema Madridu. Napad se dogodio dva dana uoči najvećeg galicijskog praznika, obilježavanja dana svetog Jakova.

LONDON - Britanska policija u subotu je u priopćenju priznala da muškarac kojeg je ubila u petak nije povezan s napadima na London u četvrtak, nazvavši ubojstvo tragičnim i žaljenja vrijednim. U petak navečer je ravnatelj Scotland Yarda Ian Blair rekao kako je policija ubila jednog muškarca u akciji "izravno povezanoj s antiterorističkom operacijom koja je u tijeku". Policija, koja je tragala za četvoricom muškaraca koji su pokušali izvesti bombaške napade na londonski prometni sustav u četvrtak, dva tjedna nakon napada u kojima je poginulo 52 ljudi, ubila je čovjeka koji je bio pod njezinim nadzorom i nije htio poslušati naredbu da se zaustavi. Očevidac tvrdi kako je policajac iz neposredne blizine ispalio pet metaka u glavu čovjeka koji je već bio na zemlji. Ubojstvo su već osudile muslimanske skupine, izražavajući zgražanje nad činjenicom da je žrtva bila nedužna.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u subotu je uputio izraze sućuti egipatskom kolegi Hosniju Mubaraku povodom terorističkih napada u Šarm el-Šeiku u kojima je ubijeno 88 ljudi. "Potresen još jednim terorističkim napadom izražavam Vam u svoje osobno ime te u ime svih građana Republike Hrvatske najdublju sućut i izražavam solidarnost sa svim građanima Egipta", navodi se u poruci predsjednika Mesića. Hrvatski je predsjednik još jednom naglasio svoju podršku borbi protiv globalnog terorizma, kojeg je u poruci Mubaraku nazvao "jednim od najvećih izazova" današnjeg svijeta. "U tom pogledu još jednom naglašavam važnost kako neposredne akcije protiv terorista, tako i uklanjanja uzroka i ambijenata u kojima se terorizam rađa", poručio je predsjednik Mesić.

TOKIO - Tokio je u subotu pogodio najjači potres od 1992. godine, u kojemu je lakše ozlijeđeno 27 osoba i nije pričinjena veća materijalna šteta, ali je upozorio stanovnike na mogući "superpotres" koji se može dogoditi svakog trenutka i usmrtiti tisuće ljudi. Potres jakosti šest stupnjeva po Richteru dogodio se u subotu popodne po mjesnom vremenu, s epicentrom 73 kilometra ispod zemljine površine, u okrugu Chiba, u istočnom dijelu Tokija, prema provjerenim podacima koje je objavila državna meteorološka agencija. Nije bilo upozorenja mogućoj pojavi tsunamija. Potres jakosti 7,9 stupnjeva po Richteru s najtežim posljedicama u povijesti Japana pogodio je Tokio 1. rujna 1923., a u njemu je poginulo i nestalo 142.807 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙