FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

60. obljetnica Hrvatskog društva glazbenih umjetnika

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Prigodna svečanost u povodu 60.obljetnice utemeljenja Hrvatskog društva glazbenih umjetnika održanaje večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu pod visokim pokroviteljstvompredsjednika Stjepana Mesića.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Prigodna svečanost u povodu 60. obljetnice utemeljenja Hrvatskog društva glazbenih umjetnika održana je večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.

Predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU) Mladen Janjanin u pozdravnom je govoru podsjetio na osnutak Društva koje je pod nazivom Udruženje reproduktivnih muzičara Hrvatske svoju osnivačku skupštinu održalo u srpnju 1945. u prostorijama Hrvatskoga glazbenog zavoda. Prvi predsjednik Udruženja bio je ugledni glazbenik Milan Sachs, a prva redovita godišnja skupština održana je u siječnju 1946. u nazočnosti 35 članova Društva.

Po Janjaninovim riječima Društvo je danas suvremeno ustrojeno, ima oko 500 članova vrhunskih glazbeno-scenskih umjetnika te predstavlja njihovu krovnu strukovnu udrugu.

Ugledna muzikologinja Erika Krpan za ovaj jubilej priredila je prigodnu publikaciju u kojoj je prikazala šest desetljeća djelovanja Društva. Osim povijesnog dijela prikazane su brojne aktivnosti, kao što su natjecanja u gotovo svim glazbenim disciplinama, dodjele priznanja umjetnicima nagradama "Milke Trnine" i "Lovre pl. Matačića". Društvo je utemeljilo i tribinu "Darko Lukić" na kojoj su sudjelovali i sudjeluju vrsni glazbeni umjetnici, a u nekoliko zadnjih godina HDGU je započeo i bogatu izdavačku djelatnost.

Na svečanosti se podsjetilo i na suradnju HDGU-a s uglednim hrvatskim glazbenim i kulturnim ustanovama, poput Hrvatskoga glazbenog zavoda, Muzičke akademije, Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog", Hrvatskoga narodnog kazališta, Koncertne direkcije Zagreb, Izdavačke kuće Cantus i drugih.

Na svečanosti su Zagrebački solisti uz dvije vrhunske glazbene umjetnice: violončelisticu Moniku Leskovar i flautisticu Renatu Penezić izveli djela A. Ivančića, R. Boutrya, G. Rossinija i I. Josipovića.

Među brojnim uzvanicima, članovima Društva i glazbenicima bila je i Milka Mesić.

Svečanost su novčano potpomogli Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙