FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić: bolji dani za brodogradnju

SPLIT, 21. srpnja 2005. (Hina) - Ministar gospodarstva Branko Vukelićnakon današnje sjednice Nadzornog odbora "Brodosplita" izjavio jedanas u Splitu kako će do kraja rujna Vlada prihvatiti programpreustroja brodogradnje, ustvrdivši da "tu gospodarsku granunedvojbeno očekuju bolji dani".
SPLIT, 21. srpnja 2005. (Hina) - Ministar gospodarstva Branko Vukelić nakon današnje sjednice Nadzornog odbora "Brodosplita" izjavio je danas u Splitu kako će do kraja rujna Vlada prihvatiti program preustroja brodogradnje, ustvrdivši da "tu gospodarsku granu nedvojbeno očekuju bolji dani".

Vlada neće odustati od brodogradnje, jedne od najvažnijih izvoznih grana hrvatskog gospodarstva, ali će ustrajati u tome da se prestanu izdavati jamstva i potpore, što će se nastaviti do kraja preustroja, istaknuo je ministar Vukelić.

Ministar je izjavio kako je financiranje "Brodosplita" iz redovita poslovanja osigurano do studenoga, a do tada će Vlada prihvatiti program restrukturiranja kojim se želi postići da domaća brodogradilišta od 2009. počnu samostalno poslovati.

Odbacio je tvrdnje u nekim medijskim napisima da je splitsko bodogradilište, s 4200 zaposlenih, opterećeno nepremostivim novčanim teškoćama, što ugrožava plaće i nabavu repromaterijala. Također je dodao kako nije upitno ni izdavanje državnih jamstava od oko 70 milijuna dolara za gradnju novih brodova.

Splitsko brodogradilište u programu preustroja treba odrediti broj radnika koji su tehnološki višak, te način skrbi za njih, vodeći računa o socijalnoj sastavnici, naglasio je ministar Vukelić, dodavši kako je za sada nemoguće govoriti o broju radnika koji će tako otići iz "škvera".

Nadzorni odbor "Brodosplita" na današnjoj je sjednici donio odluku o suglasnosti za potpisivanje ugovora o gradnji četiriju tankera "panamax" za njemačkog naručitelja, svaki više od 50 milijuna dolara.

Direktor "Brodosplita" Goran Vukasović kazao je kako nema sumnje da će preustroj biti bolan i težak posao, a glavna je zadaća izdvojiti pojedine sustave u samostalne cjeline, kako bi se smanjili troškovi, te izraditi dobar socijalni program skrbi za tehnološki višak.

Predsjednik Nezavisnog sindikata "Brodosplita" Zvonko Šegvić pozdravio je Vladina nastojanja da se prevlada stanje u brodogradnji, ustvrdivši kako je najvažnije da se o tome počelo razgovarati i to na kvalitetan način. Ustvrdio je, pak, kako ne može biti govora o tehnološkom višku u brodogradilištu, nego samo "o višku posla i manjku pameti".

Ministar Vukelić razgovarao je danas sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom i gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem. Ministar je podupro inicijativu grada i Županije d se osnuje agencija koja bi potporom Ministarstva gospodarstva trebala odrediti strategiju razvoja grada Splita i Županije. Pohvalio je uspješno poticanje malog poduzetništva i otvaranje novih slobodnih zona, poput dugopoljske. Izrazio je i zadovoljstvo saniranjem splitske Željezare te najavio Vladinu pomoć za saniranje kaštelanske tvrtke "Adriachem".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙