FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene godišnje nagrade i stipendije "Hrvoje Požar"

ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Za stručni i znanstveni doprinosrazvoju energetike Hrvatsko energetsko društvo-zaklada "Hrvoje Požar"dodijelila je danas, jedanaestu godinu za redom, devet godišnjihnagrada energetskim stručnjacima i studentima, kao i pet stipendijastudentima tehničkih fakulteta za školsku godinu 2005/2006.
ZAGREB, 5. srpnja 2005. (Hina) - Za stručni i znanstveni doprinos razvoju energetike Hrvatsko energetsko društvo-zaklada "Hrvoje Požar" dodijelila je danas, jedanaestu godinu za redom, devet godišnjih nagrada energetskim stručnjacima i studentima, kao i pet stipendija studentima tehničkih fakulteta za školsku godinu 2005/2006.

Nagrade je na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) uručio predsjednik Hrvatskog energetskog društva Goran Granić, istaknuvši da je energija u javnosti prisutna najviše u incidentnim situacijama, kao što je sadašnja kada su primjerice cijene nafte predmet velikog interesa.

Pritom je kazao i da kriza cijena nafte ima temelje u ukupnim odnosima prema energetici i u energetskom sektoru te da je i posljedica spekulacija na tržištu, ratova i terorizma.

Naglasio je i nekoliko činjenica koje, po njemu, kontinuirano pridonose tome problemu i povećanju zabrinutosti, od nedovoljnih i smanjenih ulaganja u istraživanje i tehnologiju proizvodnje nafte i plina, preko geopromjene u potrošnji, do nedostatne političke volje za rješavanje tih problema.

Ocjenjuje i da će u tom sektoru vladati stalna kriza ako se u idućih 20 godina ostane na sadašnjoj tehnološkoj razini proizvodnje, a promjeni nabolje mogla bi pridonijeti koalicija znanja i istraživanja, čemu se nada.

Glavna nagrada "Hrvoje Požar" za stručni i znanstveni doprinos razvitku energetike uručena je akademiku Mirku Zeliću (iz INA-Naftaplina), dok je za inovacije u energetici (za klima-bojler uređaj) nagradu dobio prof. Orest Fabris sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Za projekt racionalnog gospodarenja energijom nagradu je dobio Miroslav Žakula, direktor i vlasnik vinkovačke tvrtke Euclid, dok je nagrada za popularizaciju energetike pripala Juliju Domcu, Vesni Kolega i Velimiru Šegonu kao autorskom timu iz Instituta H. Požar za obrazovnu slikovnicu "Što ako nestane struje" i igru "Energija i okoliš".

Osim tih dodijeljeno je i pet godišnjih novčanih nagrada (od po 2.500 kuna) za izvrstan uspjeh u studiju energetskog usmjerenja i zapažen diplomski rad studentima Hrvoju Batoru, Ivi Stilinoviću, Tei Žakuli, Gordani Lalić i Sanjinu Šegulji.

Godišnje pak stipendije (od po 1.200 kuna mjesečno) u školskoj godini 2005./2006 dobivat će pet studenata Boris Gligorić, Ivan Matovina, Slavica Robić, Matija Vavrouš i Dari Žuvela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙