FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u prvih pet mjeseci vanjskotrgovinski deficit 3,88 mlrd USD

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - U hrvatskoj robnoj razmjeni sinozemstvom u prvih pet mjeseci ove godine bilježi se veći rast uvozaod izvoza - izražen u kunama, hrvatski je izvoz u prvih pet mjesecipovećan za 4 posto, a uvoz za 6,8 posto, dok je izražen u dolarimaizvoz rastao po stopi od 11,6 posto, a uvoz za 14,6 posto.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - U hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih pet mjeseci ove godine bilježi se veći rast uvoza od izvoza - izražen u kunama, hrvatski je izvoz u prvih pet mjeseci povećan za 4 posto, a uvoz za 6,8 posto, dok je izražen u dolarima izvoz rastao po stopi od 11,6 posto, a uvoz za 14,6 posto.

Hrvatska je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti od 19,94 milijardi kuna ili 3,48 milijardi američkih dolara, dok je uvoz istodobno iznosio 42,16 milijardi kuna ili 7,36 milijardi dolara, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Vanjskotrgovinski deficit za prvih pet ovogodišnjih mjeseci tako iznosi 22,22 milijarde kuna ili 3,88 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 47,3 posto.

Vrijednosno najveći izvoz, od 3,26 milijardi USD, kao i uvoz - od 6,28 milijardi USD, u prvih je pet mjeseci ove godine ostvarila prerađivačka industrija.

U okviru nje, najveći su udio u izvozu u tom razdoblju imali brodogradnja (koju službena statistika prati kao proizvodnju ostalih prijevoznih sredstava ), i to od 352,18 milijuna USD te kemijska industrija, čiji je izvoz iznosio 346,4 milijuna USD.

Pritom je izvoz kemijske industrije povećan u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine za 27,6 posto, dok brodogradnja bilježi pad izvoza za čak 34,6 posto.

U prvih su pet mjeseci ove godine zemlje Europske unije ostale najznačajniji hrvatski vanjskotrgovinski partner. Tako je izvoz u te zemlje iznosio 2,24 milijarde dolara i povećan je za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz istodobno rastao po stopi od 5,9 posto, na 4,88 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙