FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 18. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 18. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Gradskom poglavarstvu rekao kako se uz prešutnu potporu državnog vrha vodi medijska kampanja protiv grada Osijeka i njegove vlasti. "Kao gradonačelnik Osijeka oštro prosvjedujem protiv manipulacije kojom se pokušava destabilizirati grad. Ne sporimo potrebu funkcioniranja pravne države, ali neka se unaprijed ne pišu političke optužnice i neka se ne konstatira da su u Osijeku činjeni zločini, dok to pravosuđe ne presudi, jer se tako stvara ozračje javnog linča" prema, rekao je Đapić, novoj gradskoj vlasti i Branimiru Glavašu.

ZAGREB - Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer izjavila je danas da je predstojnik Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta dr. Antun Brkić, koji je voditelj pokusa na bigl psima, zlorabio svoj položaj te da će danas biti suspendiran. "Mislim da dr. Brkić ne može zadržati svoje mjesto na Fakultetu", izjavila je rektorica na današnjoj konferenciji za novinare. Dr. Brkić ne samo da je zlorabio položaj, već nije istinito obavijestio javnost jer su pokusi na psima, koji su trebali biti u karanteni, ipak izvršeni, rekla je. Akademske slobode shvaćaju se prilično anarhično, a ovo je samo jedan od takvih primjera, ocijenila je rektorica Mencer.

ZAGREB - Zbog sporog reagiranja policije i nadležnog ministarstva u slučaju navodnih nezakonitih pokusa nad psima biglovima na Veterinarskom fakultetu tužiteljstvo je danas uputilo požurnicu kako bi što prije dobilo dokumentaciju i iskaze na osnovu kojih će utvrditi je li počinjeno kazneno djelo mučenja životinja i tko je za to odgovoran. Zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesan Abramović kazala je Hini da je tužiteljstvo u "slučaj bigl" uključeno od prošlog tjedna kada im je prijavljeno kazneno djelo mučenja životinja. "Danas smo uputili požurnice jer od policije još nismo dobili rezultate obavijesnih razgovora koje smo tražili, a ni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nije dostavilo svu dokumentaciju", kazala je Vesna Abramović.

ZAGREB - Na više od 55 milijuna kuna procjenjene su štete od nevremena, koje je koncem lipnja i početkom srpnja pogodilo Bjelovarsko-bilogorsku županiju, priopćeno je danas iz te Županije. Županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda procijenilo je, naime, da štete na poljoprivrednim kulturama iznose 51,6 milijuna kuna, a na stambenim, gospodarskim i drugim objektima 3,9 milijuna kuna. Elementarna je nepogoda proglašena za županijsko središte Bjelovar, te za još četiri grada i 14 općina.

SPLIT - Zbog bludničenja nad djevojčicama u dobio od sedam i 11 godina uhićen je i pritvoren 75-godišnji Trogiranin, izvijestila je danas splitska policija. Uhićenog Trogiranina policija sumnjiči da je prvo u lipnju ove godine jednu djevojčicu namamio u dvorište svoje obiteljske kuće, obećavši joj dati čokoladu. Kada je djevojčica ušla u dvorište osumnjičeni je nad njom počinio bludne radnje. Starijeg Trogiranina, kojemu policija nije otkrila identitet, također se tereti da je nedavno s plaže u blizini svoje kuće pozvao drugu djevojčicu kojoj je obećao da će vidjeti domaće životinje. U policiji kažu da je nad tom djevojčicom u više navrata počinio bludne radnje. Nakon saslušanja, istražni sudac Županijskog suda u Splitu odredio je pritvor 75-godišnjaku.

SPLIT - Na plaži hotela Soline u Brelima uhićen je 41-godišnji ruski turist koji je fotografirao nagu djecu, izvijestila je danas splitska policija. Rus je nakon saslušanja kod istražnog suca zadržan u pritvoru, a njegov identitet policija nije otkrila. Nastranog Rusa prijavili su drugi turisti. Oni su makarskoj policiji javili da na plaži hotela Soline jedan muškarac fotografira nagu djecu, nakon čega su ga policajci i uhvatili na djelu. Po završetku kriminalističke obrade policija ga je kazneno prijavila zbog iskorištavanja djece za pornografiju i privela istražnom sucu splitskog Županijskog suda koji mu je odredio pritvor.

SPLIT - Omišanin u dobi od 50 godina podnio je kaznenu prijavu protiv policije tvrdeći da su mu dan ranije u policijskoj postaji, u koju je priveden zbog nasilja u obitelji, ukrali više od 800 eura, no pokazalo se da su policajci ipak nedužni. PU splitsko-dalmatinska kratko je danas izvijestila kako je kriminalističkom obradom utvrđeno da je 50-godišnjaku 863 eura iz novčanika uzela njegova kći kako bi isplatila zaposlenika u njegovom turističkom objektu u Omišu. Policija nije otkrila o kojemu objektu je riječ niti tko je 50-godišnjak koji je na kraju, osim prekršajne prijave zbog nasilja u obitelji, "zaradio" i kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

ZAGREB - Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta danas na Fakultetu strojarstva i brodogradnje započinje petodnevni znanstveni skup sociologa religije pod nazivom "Religion and Society: Challenging Boundaries" (Religija i društvo: izazovi granica). Organizator te konferencije, koja se organizira svake druge godine već 28. put, je strukovna organizacija koja okuplja sociologe religije International Society for the Sociology of Religion/Societe international de sociologie des religions. Skupu će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, nazočiti 335 znanstvenika iz 48 zemalja, koji će razmatrati ulogu religije u različitim društvima i različitim dijelovima svijeta.

ZAGREB - Hrvatski gimnazijalci, okupljeni u matematičku olimpijsku ekipu, na nedavnoj su Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Meksiku osvojili jednu srebrnu i dvije brončane medalje, te dvije pohvale, priopćilo je danas Hrvatsko matematičko društvo. Hrvatsku olimpijsku ekipu na 46. matematičkoj olimpijadi u Meridi (Meksiko) činilo je šest učenika, od kojih četiri iz zagrebačke Pete gimnazije, te po jedan iz Srednje škole u Vrbovcu i riječke Gimnazije A. Mohorovičića. Na olimpijadi (od 8. do 19. srpnja) je sudjelovalo 98 država.

ZAGREB - Na zagrebačkom groblju Mirogoju danas je pokopan Milovan Baletić, novinar, publicist, negdašnji pomoćnik ministra informiranja u hrvatskoj Vladi i predstojnik Vladina Ureda za odnose s javnošću. Uz članove obitelji, rodbinu, prijatelje, znance i kolege pokopu su nazočili i bivši hrvatski premijeri Franjo Gregurić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša i bivši ministri s kojima je pokojni Milovan Baletić surađivao. U prigodnu govoru, opraštajući se u ime Uprave i redakcije "Vjesnika", Božo Novak je istaknuo da je Baletić bio na čelu te novinske kuće u prijelomnim trenutcima Hrvatskog proljeća, dijelio sudbinu njegovih sudionika i dugo godina bio izopćen. Milovan Baletić umro je 13. srpnja u 75. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙