FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac i Radin: promjena modela izbora manjinskih zastupnika bila bi protivna Ustavnom zakonu

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Promjena modela po kojem se birajuzastupnici nacionalnih manjina u Saboru bila bi protivna Ustavnomzakonu o pravima nacionalnih manjina, upozorili su danas zastupnicisrpske i talijanske manjine Milorad Pupovac i Furio Radin.
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Promjena modela po kojem se biraju zastupnici nacionalnih manjina u Saboru bila bi protivna Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, upozorili su danas zastupnici srpske i talijanske manjine Milorad Pupovac i Furio Radin.

Da bi se izborna pravila za manjince mogla promijeniti najavili su jučer predsjednik Sabora Vladimir Šeks i SDP-a Ivica Račan, koji su o pripremama za predstojeće izmjene izbornog zakonodavstva jučer govorili u HTV-ovoj emisiji "Fokus".

Pupovac i Radin su, u pisanoj izjavi za Hinu, izrazili zabrinutost zbog takve mogućnosti, naglašavajući da je broj zastupnika nacionalnih manjina kao i postupak njihova izbora propisan Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Budući da se Šeks jučer suglasio s Račanovom izjavom da se manjinska zastupljenost koju jamči Ustavni zakon može osigurati i sa stranačkih lista, kako se to čini na lokalnim izborima, Pupovac i Radin očekuju da se o svemu očituje i predsjednik HDZ-a, hrvatski premijer Ivo Sanader.

Smatraju, naime, da je takav stav protivan proklamiranoj politici Vlade, a od Sanadera traže jasna i nedvosmislena jamstva za poštivanje Ustavnog zakona, u cijelosti i u svim njegovim dijelovima.

Dvojica manjinskih zastupnika smatraju da bi promjena izbornog modela osporila jedan od važnih instrumenata manjinske politike, manjinskih prava i multietničnosti Sabora i hrvatske politike u cjelini.

"Manjinski mandati sasvim sigurno nisu veći teret i veći problem za hrvatsku demokraciju od prisutne partitokracije i partitokrata", stoji u izjavi.

Pupovac i Radin, koji je ujedno i na čelu saborskog Odbora za prava nacionalnih manjina, napominju da su osobno sudjelovali u izradi Ustavnog zakona, donesenog u vrijeme Račanove Vlade, uz podršku HDZ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙