FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac: nasilje nad povratnicima se ne smanjuje i ne prestaje

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac osudio je danas noćašnji napad na dvojicustarijih srpskih povratnika u mjestu Ostrovici, ocijenivši kako senasilje na tom području prema pripadnicima srpske zajednice ipovratnicima ne smanjuje i ne prestaje.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac osudio je danas noćašnji napad na dvojicu starijih srpskih povratnika u mjestu Ostrovici, ocijenivši kako se nasilje na tom području prema pripadnicima srpske zajednice i povratnicima ne smanjuje i ne prestaje.

Pupovac je na konferenciji za novinare ustvrdio da je razlog tom nasilju činjenica što državna tijela, policija i pravosuđe, ne završe svoj posao.

"Prvo, zato što nisu htjeli priznati činjenicu da je riječ o etnički motiviranu nasilju i napadima na povratnike, već o remećenju reda i mira ili eventualno razbojstvu", kazao je Pupovac, ocijenivši kako je riječ o nasilju isključivo motiviranu etničkim razlozima.

"Ne bih htio podcijeniti relevantnost nasilja prema životinjama, a da istodobno trpimo činjenicu da živimo u zemlji u kojoj jedan broj ljudi ne može zamisliti pripadnike druge nacije 10 godina nakon svršetka rata", izjavio je. Drži i kako se u nas sustavno šuti o mržnji prema drugim ljudima, koji su drukčije vjere i etničke pripadnosti.

Pupovac je izjavio i kako se ne čudi tim događajima jer "državna tijela ne djeluju ni u drugim slučajevima". Po njegovim riječima policija i državno odvjetništvo znaju tko su počinitelji u slučaju podmetanja eksplozivnih naprava u Borovu Selu i Trpinji u svibnju, ali još ne postupaju onako kako trebaju da bi oni koji su to počinili dospjeli gdje im je mjesto.

Rekao je da je o tim slučajevima razgovarao s bivšim ministrom unutarnjih poslova koji je potvrdio da je istraga u slučaju Borova Sela i Trpinje završena s pozitivnim rezultatima, dok je istraga u slučaju ubojstva Dušana Vidića u Karinu Gornjem pri kraju, ali je, kako je rekao Pupovac, izrazio bojazan da neće imati pozitivne rezultate.

"Trebalo je 19 dana da nakon ubojstva Vidića u Karinu jedna osoba s toga područja nestane i da se raspiše međunarodna tjeralica", kazao je i dodao kako nije sigurno da je riječ o počinitelju, nego o osobi za kojom se traga u vezi s tim ubojstvom.

"Ako se pokaže da je policija opsežnom istragom omogućila da netko pobjegne, onda je to izrazito zabrinjavajuće", kazao je Pupovac, istaknuvši kako sada ima poseban razlog za razgovor s premijerom Ivom Sanaderom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙