FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Nice ispitivao Miloševićeva svjedoka kao da je suoptuženik

DEN HAAG/ZAGREB,19. srpnja(Hina) - Geoffrey Nice, glavni tužitelj nasuđenju bivšemu jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću uHaagu, i u utorak se odnosio prema svjedoku obrane Božidaru Deliću kaoprema suoptuženiku iznoseći dokaze o zločinima koje su na Kosovu 1999.počinile postrojbe Jugoslavenske vojske pod njegovim zapovjedništvom.
DEN HAAG/ZAGREB,19. srpnja(Hina) - Geoffrey Nice, glavni tužitelj na suđenju bivšemu jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u Haagu, i u utorak se odnosio prema svjedoku obrane Božidaru Deliću kao prema suoptuženiku iznoseći dokaze o zločinima koje su na Kosovu 1999. počinile postrojbe Jugoslavenske vojske pod njegovim zapovjedništvom.

Umirovljeni general Božidar Delić opovrgavao je da su na području odgovornosti njegove 549. motorizirane brigade kod Prizrena počinjeni zločini nad Albancima i da je vojska sudjelovala u njihovu protjerivanju, no tužitelj je sudskome vijeću iznio mnoge suprotne dokaze.

Navodeći izjave nekoliko svjedoka optužbe, Nice je opisao napade srpskih snaga na sela Celine, Belu Crkvu i Suvu Reku, izvedene po istom scenariju - nakon topničke pripreme u sela su ulazile policijske i vojne postrojbe, pljačkale, palile i ubijale muškarce.

Rekao je kako je u Celinama ekshumirano 69 žrtava, što je gotovo dvostruko više nego u poznatom pokolju u Račku. Opisao je i ubojsta nekoliko desetaka Albanaca u Beloj Crkvi, među kojima i jednog 13-godišnjaka. Milošević je prigovorio da tužitelj nije podnio forenzički nalaz o tom pokolju.

Većinu tužiteljevih navoda Delić je nazvao "izmišljotinama", odgovarajući grubo i uvredljivo na njegova pitanja, poput savjeta da "treba bolje razmisliti prije nego što postavi pitanje".

Nice je također ustvrdio kako su dokumenti koje je Delić uveo u spis dokaza lažirani u povjerenstvu Jugoslavenske vojske za suradnju s ICTY-jem, čiji je bio član. Na svjedokovo opetovano negiranje, pokazao je njegovo izvješće Glavnom stožeru, prema kojem je do 2. travnja 1999. na području odgovornosti 549. brigade u Albaniju ušlo 290 tisuća izbjeglica.

Trotjedni iskaz generala Delića nastavlja se u srijedu, kada će ga ispitivati Nice, a nakon toga i Milošević.

Sutra je i zadnja sjednica na suđenju Miloševiću prije trotjedne ljetne stanke u radu ICTY-ja. Iskaz Vojislava Šešelja kao svjedoka obrane, najavljen za 18. srpnja, očekuje se u nastavku procesa nakon ljetne stanke.

Miloševiću se na ICTY-ju sudi od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

Dokazni postupak obrane, koji vodi sam optuženik, traje od 31. kolovoza 2004. Dosad je u 80-ak radnih dana Milošević ispitao samo 40 svjedoka, većinom vezanih uz Kosovo.

Za obranu mu je sudsko vijeće odobrilo 150 radnih dana, a on je najavio više od 1600 svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙