FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba Josipa Bernera u Kneževu dvoru

ZAGREB/DUBROVNIK, 24. lipnja 2005. (Hina) - Izložba fotografija "JosipBerner i Dubrovnik - od Jaroslawa do Jasenovca" autorice VesneDelić-Gozze otvara se u ponedjeljak, 27. lipnja, u Kneževu dvoru,najavili su danas organizatori izložbe - Dubrovački muzeji, Dom"Marina Držića" i Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta uDubrovniku.
ZAGREB/DUBROVNIK, 24. lipnja 2005. (Hina) - Izložba fotografija "Josip Berner i Dubrovnik - od Jaroslawa do Jasenovca" autorice Vesne Delić-Gozze otvara se u ponedjeljak, 27. lipnja, u Kneževu dvoru, najavili su danas organizatori izložbe - Dubrovački muzeji, Dom "Marina Držića" i Međunarodno središte hrvatskih sveučilišta u Dubrovniku.

Autorica izložbe V. Delić-Gozze ističe da je na istraživanje Bernerova fotografskog djela potaknuta na izložbi "Svjetlopisi u dubrovačkim atelijerima" koja je u početku devedestih godina bila otvorena u Kneževu dvoru.

Na toj monografskoj izložbi bit će predstavljeno 180 Bernerovih radova nastalih od 1911., kad je došao u Dubrovnik, do 1941., kad je deportiran u logor u Jasenovcu. Josip Berner pripadnik je židovske zajednice, čija se obitelj 1911. iz Galicije u Poljskoj doselila u Dubrovnik. U njegovoj rodnoj kući u Jaroslawu danas je smješten muzej.

Na Bernerovim fotografijama najčešće su vedute Dubrovnika i obližnjih otoka, česti su Bernerovi modeli mlade žene, lokalne ljepotice, a među najuspješnijima svakako su portretne studije Milke i Fani Pasković te eksterijeri.

Naručene portrete nerijetko je fotograf retuširao rukom kako bi bili ljepši, ističe autorica izložbe Vesna Delić-Gozze.

Jedan od recenzenata izložba Duško Kečkemet napominje da je autorica arhivski istražila život i djelo istaknutoga dubrovačkog fotografa Bernera u Dubrovniku uoči Prvoga svjetskog rata, ali i ostalih fotografa toga razdoblja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙