FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba Miroslava Šuteja

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Izložba jednog od vodećih hrvatskihumjetnika druge polovice 20. stoljeća Miroslava Šuteja otvorena jevečeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uZagrebu.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - Izložba jednog od vodećih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća Miroslava Šuteja otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Miroslav Šutej iznenada je preminuo 13. svibnja ove godine.

Izložba pod naslovom "Ikono/mašta" obuhvaća 180 Šutejevih radova, slika, crteža, grafika i objekata nastalih u prvom razdoblju njegova stvaralaštva od 1960. do 1972.

Ravnateljica Gliptoteke HAZU-a Arijana Kralj izrazila je žaljenje što umjetnik nije dočekao otvorenje izložbe koja je rezultat njegovih zadnjih zamisli.

Šutej je izložbu želio prikazati usporedno sa svojom zadnjom izložbom "Prekrivene oči" u Umjetničkom paviljonu, koja je otvorena potkraj prošle godine.

Uz izložbu tiskana je monografija "Ikono/mašta" na engleskom jeziku vodećega slovenskog povjesničara umjetnosti Andreja Smrekara. Govoreći o izlošcima, Smrekar je podsjetio da se Šutej u likovnoj javnosti pojavio u početku 60-ih godina te je bilo teško naći usporedbu njegovih djela s djelima drugih umjetnika koji su tada stasali. Još kao mlad umjetnik Šutej je primio sve glavne državne nagrade za svoja djela, a bio je jedan od onih koji nije pripadao ni jednoj od estetsko-stilskih kategorija.

Šutej je u crtežima, grafikama, kolažima, objektima nove forme opsjednut pokretom, a vrijeme je znak trajanja, istaknuo je Smrekar, dodavši da i ta i druga djela prožima snažan dinamizam.

Izložbu je otvorio voditelj Gliptoteke HAZU-a akademik Ivan Kožarić, a moći će se pogledati do 25. kolovoza. Očekuje se da će monografija "Ikono/mašta" biti objavljena i na hrvatskom jeziku. Izložbu su likovno postavili Ranko Novak i Andrej Smrekar, a djela su odabrali Šimun Šutej i Andrej Smrekar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙