FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Otvorena taktilna izložba "U dodiru s antikom"

SPLIT, 7. srpnja 2005. (Hina) - U suradnji s Muzejom Louvre iz Pariza i Homero iz Ancone u Splitu je večeras u Muzeju hrvatskih arheološkihspomenika otvorena taktilna izložba "U dodiru s antikom".
SPLIT, 7. srpnja 2005. (Hina) - U suradnji s Muzejom Louvre iz Pariza i Homero iz Ancone u Splitu je večeras u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika otvorena taktilna izložba "U dodiru s antikom".

Izložbu su otvorili muzejska pedagoginja Lada Laura i ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Tomislav Šeparović, koji su posebno zahvalili Muzeju Louvre što je ostvario ovaj projekt.

Kustos Taktilne galerije Muzeja Louvre Cibille Gonett i ravnatelj Nacionalnog taktilnog muzeja Homero iz Ancone Roberto Fracone kazali su kako je ova izložba, izvorno nazvana "Po uzoru na antiku", namijenjena slijepim i slabovidnim osobama, a nastala je 2001. godine kao projekt Taktilne galerije Muzeja Louvre.

Izložba obuhvaća odljeve i kopije izvornih antičkih djela kao i onih nastalih po uzoru na ranija antička djela te pokazuje iznimno jak utjecaj antičke baštine na kipare srednjeg vijeka i kasnijih razdoblja.

Pri odabiru izložaka, kazao je Gonett, željeli smo naglasiti način kojim su se kasnije kopirala, imitirala i širila antička djela kao i transformacije koje su doživjela tijekom vremena.

Sačinjavaju je, nastavio je, grčka i rimska djela koja su inspirirala kipare Zapadne Europe. Trodimenzionalni eksponati kopije su velikih antičkih djela koje zahvaljujući ovoj izložbi slijepe osobe mogu taktilno doživjeti dodirom i upoznati poznata djela poput Venere iz Milosa, konjaničke skulpture Marka Aurelija, Karla Velikog i druge.

Izložba u Splitu je dopunjena s nekoliko eksponata od hrvatskog povijesnog značenja čime je postala još zanimljivija domaćim posjetiteljima.

Izložbu prati dvojezični katalog na hrvatskom i francuskom jeziku, za one koji vide te katalog za slijepe osobe.

Izložba "U dodiru s antikom" pokazala je u Splitu 26 djela Muzeja Louvre, devet djela Nacionalnog taktilnog muzeja iz Ancone te tri djela iz hrvatske povijesne baštine i to odljev reljefa s prikazom cara Dioklecijana s frizom iz splitske katedrale, odljev pluteja s prikazom hrvatskog kralja iz splitske krstionice te odljev "Bičevanje Kristovo", djelo Juraja Dalmatinca sa sarkofaga Svetog Staša iz splitske katedrale.

Izložba "U dodiru s antikom" bit će otvorena do 15. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙