FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajinsko-moldavska granica: EU obećava pomoć Kijevu i Kišinjevu

KIJEV, 19. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Europska unija (EU) obećala jepomoći Ukrajini i Moldaviji kako bi bolje nadzirale granicu koja sesmatra središtem krijumčarenja, ističe se u pismu koje je u utorak uKijevu predao visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnostEuropske unije (EU) Javier Solana.
KIJEV, 19. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Europska unija (EU) obećala je pomoći Ukrajini i Moldaviji kako bi bolje nadzirale granicu koja se smatra središtem krijumčarenja, ističe se u pismu koje je u utorak u Kijevu predao visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije (EU) Javier Solana.

"Zadovoljni smo što vas možemo obavijestiti da EU pozitivno odgovara" na zahtjev Kijeva i Kišinjeva za pomoć, kaže se u poruci koju je Solana predao ukrajinskom predsjedniku Viktoru Juščenku.

Ukrajinski predsjednik i njegov moldavski kolega Vladimir Voronjin zatražili su početkom lipnja pomoć EU-a radi uspostave međunarodnoga sustava carinske kontrole i sustava za nadzor ukrajinsko-moldavske granice, posebice na dijelu između Ukrajine i moldavske separatističke pokrajine Pridnjestrovlja.

Pridnjestrovlje je samoproglašena rusofona republika koja se 1992. odcijepila od Moldavije. Ta se republika uz granicu s Ukrajinom smatra raskrižjem svakojake ilegalne trgovine, osobito oružjem.

Na pitanje o statusu "tržišnoga gospodarstva", koji Ukrajina želi dobiti od EU-a, Solana je odgovorio da je "dan priznavanja vrlo blizu".

Solana je nekoliko sati razgovarao s Juščenkom, a tijekom posjeta Ukrajini sastao se i s premijerkom Julijom Timošenko i ministrom vanjskih poslova Borisom Tarasjukom.

Nova prozapadna vlast u Ukrajini odlučno je pokazala europske težnje i nada se da će 2007. početi pristupne pregovore s 25-oricom. No, Unija je zabrinuta jer se stajališta njezinih članica o tome prilično razlikuju, pišu agencije.

Solana u utorak navečer iz Kijeva putuje u službeni posjet Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙