FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak poručuje svijetu: pomozite ili slijedi nestabilnost

AMMAN, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Irak je u utorak pozvaomeđunarodnu zajednicu da hitno dostavi obećanu pomoć i upozorio da ćedaljnje odgađanje dodatno destabilizirati zemlju i zaprijetitiglobalnoj sigurnosti.
AMMAN, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Irak je u utorak pozvao međunarodnu zajednicu da hitno dostavi obećanu pomoć i upozorio da će daljnje odgađanje dodatno destabilizirati zemlju i zaprijetiti globalnoj sigurnosti.

Međunarodna zajednica obećala je milijarde dolara za obnovu Iraka no dosad je stvarno dostavljen tek mali dio tog novca.

Zabrinutost zbog ostataka Sadamovog političkog sustava, nasilja i sveprisutne korupcije navela je donatore na oprez kada je riječ o ispunjavanju obećanja.

"Ako ne budemo djelovali žurno i učinkovito, imat ćemo u idućih nekoliko mjeseci velikih problema", rekao je irački ministar planiranja Barham Salih.

"Neuspjeh uopće ne dolazi u obzir, jer će to imati šire posljedice za irački narod te sigurnost regije i svijeta", dodao je.

Salih je to rekao drugog dana donatorske konferencije za obnovu Iraka koja se održava u jordanskom ljetovalištu na Mrtvom moru. Predstavnici 60 zemalja i međunarodnih organizacija sudjeluju ne trećoj takvoj konferenciji, nakon onih u Tokiju i Madridu na kojima je Iraku obećana pomoć od 14 milijardi dolara.

Iračka vlada nada se da će poboljšanje životnog standarda pomoći u borbi protiv pobunjenika. Gospodarstvo te zemlje u međuvremenu strahovito pati, pa je tako glavni ekonomist iračke središnje banke upozorio da su osnovne javne usluge, poput opskrbe vodom i strujom, u najgorem stanju u posljednjih nekoliko desetljeća.

Predstavnici iračkih vlasti donatorima su predstavili nacionalnu razvojnu strategiju, dokument s popisom prioritetnih projekata koji zahtjevaju hitnu obnovu. Riječ je o projektima iz različitih gospodarskih i uslužnih sektora, poput obnove naftnih postrojenja, vodoopskrbe i kanalizacije te proizvodnje i opskrbe strujom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙