FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska vlada najavila otkup viška pšenice

BUDIMPEŠTA, 6. srpnja 2005. (Hina/APA) - Mađarski ministarpoljoprivrede Jozsef Graf objavio je u srijedu da će mađarska vlada dokraja srpnja ove godine otkupiti od seljaka ukupno 4,5 milijuna tonaviška pšenice po zajamčenim minimalnim cijenama, od čega bi 1,5milijuna tona trebalo uz pomoć Europske unije biti prebačeno uŠpanjolsku i Portugal kojima zbog suše prijeti slab urod.
BUDIMPEŠTA, 6. srpnja 2005. (Hina/APA) - Mađarski ministar poljoprivrede Jozsef Graf objavio je u srijedu da će mađarska vlada do kraja srpnja ove godine otkupiti od seljaka ukupno 4,5 milijuna tona viška pšenice po zajamčenim minimalnim cijenama, od čega bi 1,5 milijuna tona trebalo uz pomoć Europske unije biti prebačeno u Španjolsku i Portugal kojima zbog suše prijeti slab urod.

Kako bi se osigurali dodatni skladišni kapaciteti, predviđena je izgradnja novih skladišta za 2,5 milijuna tona pšenice i obnova skladišta za 400 do 600 tisuća tona.

Odnos ratarstva i stočarstva u Mađarskoj trenutno iznosi 53:47 a priželjkuje se odnos 1:3, naglasio je ministar Graf, dodajući da će vlada zato poduprijeti svinjogojstvo i peradarstvo izravnim subvencijama ali i odobrenom pomoći iz programa "Green Box", koji je odobrila Europska unija a predviđa, primjerice, povrat troškova veterinarske njege.

Program "Green Box" inače uključuje pomoć koja se financira iz proračuna ali se ne smije koristiti za definiciju povoljnih cijena i službeno je odvojena od razine proizvodnje i cijena. Obuhvaća, između ostalog, pomoć za zaštitu i očuvanje okoliša, te za istraživanja i razvoj u poljoprivredi.

Što se tiče poljoprivredne politike EU, Graf je potkrijepio mađarski stav da razlike u pomoći između starih i novih članica EU moraju biti dokinute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙