FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Singh o jačanju suradnje

WASHINGTON, 18. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush primio je u ponedjeljak u Bijeloj kući uz sve počastiindijskog premijera Manmohana Singha, a dvojica su državnika tijekomrazgovora iskazala želju za učvršćenjem i širenjem bilateralnesuradnje.
WASHINGTON, 18. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Američki predsjednik George W. Bush primio je u ponedjeljak u Bijeloj kući uz sve počasti indijskog premijera Manmohana Singha, a dvojica su državnika tijekom razgovora iskazala želju za učvršćenjem i širenjem bilateralne suradnje.

Bush je posebno istaknuo želju da razvije suradnja u području civilne nuklearne energije, istraživanja svemira i visoke tehnologije.

"Danas možemo najaviti sljedeće etape našeg strateškog partnerstva. Njegovo uspješno provođenje pomoći će nam u poboljšanju suradnje u području civilne nuklearne energije, svemirske tehnologije i razmjene visoke tehnologije", kazao je Bush na konferenciji za tisak sa Singhom.

Pozdravio je bliskost gledišta Washingtona i Delhija, ističući da "Indija i SAD dijele angažman u korist slobode i sigurnosti te demokracije kao najboljeg puta kako bi se svima ponudila bolja budućnost. Mislimo također da je zalaganje za slobode najbolja alternativa mržnji i nasilju".

Unatoč svoj iskazanoj bliskosti dviju zemalja, Bush nije podržao prijedlog Indije da dobije mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti. Također joj nije ukinuo neka ograničenja u opskrbi nuklearnom tehnologijom jer Indija nije potpisala sporazum o nuklearnoj neproliferaciji.

Singh će tijekom posjeta SAD-u razgovarati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice prije nego u utorak održi govor ispred oba doma američkog Kongresa okupljena na zajedničkoj sjednici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙