FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i EU najavili jačanje trgovinskih veza

WASHINGTON, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD i Europska unijareagirat će na pojačanu konkurenciju iz Kine i ostalih zemaljajačanjem bilateralnih gospodarskih veza i odlučnom borbom protivtrgovine krivotvorenim proizvodima i piratskim kopijama, objavili suamerički i europski dužnosnici.
WASHINGTON, 21. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD i Europska unija reagirat će na pojačanu konkurenciju iz Kine i ostalih zemalja jačanjem bilateralnih gospodarskih veza i odlučnom borbom protiv trgovine krivotvorenim proizvodima i piratskim kopijama, objavili su američki i europski dužnosnici.

"Obje strane potpuno su svjesne da hitno treba nešto poduzeti", konstatirao je potpredsjednik Europske komisije Guenter Verheugen. "Čini mi se da obje strane potpuno uviđaju da se nazire nova dimenzija globalizacije, a Kina nije jedini primjer za to", naglasio je on.

Verheugen i američki ministar trgovine Carlos Gutierrez razgovarali su s novinarima nakon sastanka u Bijeloj Kući američkog predsjednika Georgea W. Busha, predsjednika EK Josea Manuela Barrosa i luksemburškog premijera i predsjedatelja Europskog vijeća Jeana-Claudea Junckera.

SAD i EU dogovorili su i konkretne mjere širenja najveće u svijetu bilateralne trgovinske i investicijske razmjene čija godišnja vrijednost iznosi oko 1000 milijardi dolara.

Te mjere obuhvatit će uspostavu foruma na visokoj razini koji bi trebao usklađivati propise u rasponu od sigurnosti proizvoda do financijskih usluga i tržišta kapitala kako bi se smanjili troškovi poslovanja preko Atlantika.

"Obje strane imaju propise koji po svojoj prirodi predstavljaju udvajanje. Testiramo proizvode u više zemalja iako to nije potrebno", objasnio je Gutierrez. "Sljedeći je korak utvrđivanje prioriteta kako bi se počeo rješavati taj problem i kako bi se pokazali rezultati", najavio je američki ministar trgovine.

Transatlantski trgovinski partneri najavili su i suradnju radi suzbijanja piratskih proizvoda u Kini i ostatku svijeta, koji godišnje stoje američke i europske kompanije milijarde dolara kroz pad prodaje.

"Potpuno dijelimo američko stajalište da je to jedno od najvažnijih pitanja u našim odnosima s Kinom", kazao je Verheugen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙