FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska primljena u Wassenaarski aranžman

BEČ, , 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u srijedu primljena upunopravno članstvo Wassenaar aranžmana (WA) za nadzor izvozakonvencionalnog oružja te proizvoda i tehnologije dvostruke namjene(WA), a primanje će službeno završiti u četvrtak razmjenomdiplomatskih nota.
BEČ, , 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska je u srijedu primljena u punopravno članstvo Wassenaar aranžmana (WA) za nadzor izvoza konvencionalnog oružja te proizvoda i tehnologije dvostruke namjene (WA), a primanje će službeno završiti u četvrtak razmjenom diplomatskih nota.

Time je Hrvatska postala 39. članica Aranžmana, osnovanog godine 1966. WA se tek nedavno počeo širiti pa su od prosinca 2004. do danas u njegovo članstvo primljene Slovenija, Estonija, Letonija, Litva, Malta i Hrvatska. Među 33 zemlje koje su ga osnovale su Francuska, Njemačka, Italija, Rusija, Turska, Velika Britanija i SAD.

S obzirom na to da su odredbe Aranžmana dio regulative Europske unije, Hrvatska je članstvom ispunila jednu obvezu iz procesa prilagodbe, to jest približavanja članstvu Europske unije, a članstvo u WA pozitivno će utjecati na njezin ulazak u NATO-savez.

Wassenaar aranžman prvi je opći multilateralni ugovor o nadzoru izvoza konvencionalnog oružja te robe i tehnologije dvostruke namjene.

Svrha mu je, razmjenom informacija i mišljenja, promicati transparentnost i poticati odgovornost u trgovini konvencionalnim oružjem te robom i tehnologijom dvostruke namjene kako bi se spriječilo njihovo destabilizirajuće gomilanje. Svojim radom WA dopunjuje i osnažuje sve koji nastoje spriječiti proizvodnju i širenje oružja za masovno uništenje i njegovu primjenu. Također se usredotočuje na prijetnje međunarodnome i regionalnom miru i sigurnosti koje može izazvati razmjena takvog oružja, robe i tehnologija.

Odluke se u WA donose konsenzusom. Države članice sastaju se redovito u Beču, gdje je i Tajništvo WA, a ove godine njime predsjeda Austrija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙