FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Statusna konferencija za Tutu i Štelu odgođena za utorak

DEN HAAG/ZAGREB,18. srpnja(Hina) - Statusna konferencija posvećenastanju u žalbenom postupku Haškog suda (ICTY) protiv MladenaNaletilića Tute i Vinka Martinovića Štele u ponedjeljak je odgođena iztehničkih razloga, objavili su njihovi branitelji.
DEN HAAG/ZAGREB,18. srpnja(Hina) - Statusna konferencija posvećena stanju u žalbenom postupku Haškog suda (ICTY) protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele u ponedjeljak je odgođena iz tehničkih razloga, objavili su njihovi branitelji.

"Sjednica je odgođena zbog tehničkih razloga jer nije osiguran prijevoz iz pritvora. Novi termin je utorak u 09:30 sati", kazao je u telefonskom razgovoru iz Haaga Martinovićev branitelj Želimir Par.

Na sjednici će se raspravljati o pripremama optužbe i obrane za žalbenu raspravu, koja se prema ranijoj odluci sudskog vijeća treba održati od 17. do 19. listopada ove godine, kazao je Par.

Tuta (58), bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a i Štela (41), zapovjednik podjedinice Mrmak iz iste bojne, osuđeni su 31. ožujka 2003. na 20, odnosno 18 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostar i Jablanica od travnja 1993. do siječnja 1994. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

Njihovi branitelji su 1. svibnja 2003. uložili žalbe na presude.

Uhićeni su tijekom 1997. u Hrvatskoj gdje je protiv njih vođen postupak, a u Haag su prebačeni - Štela 9. kolovoza 1999., a Tuta 21. ožujka 2000. godine. Izjasnili su se da nisu krivi za optužbe.

Tijekom suđenja, koje je počelo 10. rujna 2001. godine, optužba je izvela 84 svjedoka i 2.305 dokaznih predmeta, Tutina obrana 35 svjedoka i 370 dokaznih predmeta, a Štelina obrana 27 svjedoka i 76 dokaznih predmeta. Završne riječi održane su od 28. do 31. listopada 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙