FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: odsutnost glavnih optuženika u pitanje ulogu" ICTY-ja

DEN HAAG, 23. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Glavna tužiteljicaMeđunarodnog kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla delPonte izjavila je u četvrtak da odsutnost dvojice glavnih optuženikaza genocid u Srebrenici, političkog vođe i vojnog zapovjednikabosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, "ozbiljno dovodi upitanje ulogu" ICTY-ja.
DEN HAAG, 23. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u četvrtak da odsutnost dvojice glavnih optuženika za genocid u Srebrenici, političkog vođe i vojnog zapovjednika bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, "ozbiljno dovodi u pitanje ulogu" ICTY-ja.

"Činjenica da Karadžić i Mladić još uvijek nisu izručeni Den Haagu teško narušava ugled Suda i njegove izglede za uspjeh", rekla je Del Ponteova na 7. konferenciji veleposlanika, na kojoj su se okupili diplomati na dužnosti u Den Haagu, sjedištu ICTY-ja.

"Podigli smo optužnicu (1995.) protiv glavnih krivaca za najteže zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i sudit ćemo im", dodala je. "No velika većina žrtava neće priznati da je pravda zadovoljena sve dok se ne bude sudilo Karadžiću i Mladiću. No nije samo pravda narušena, već je pogibli izložena i pomirba", upozorila je.

Glavna tužiteljica istaknula je da bi "kratkoročni interesi" država koje žele da se ICTY zatvori 2010., kao što je planirano, "bili puno bolje zadovoljeni da se Karadžić i Mladić čim prije izruče Sudu, i to zajedno."

Prema želji Carle del Ponte veleposlanicima je prikazan vrlo brutalan isječak videosnimke koji dokazuje sudjelovanje bosanskih Srba u pokoljima u Srebrenici. Tužiteljica je izjavila da neće doći na komemorativnu svečanost u Srebrenicu ukoliko dvojica optuženika dotad ne budu u Den Haagu.

U pokolju u Srebrenici, u srpnju 1995., pobijeno je oko 8.000 muslimana iz tog grada koji je bio pod zaštitom plavih kaciga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙