FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Vojno-političkom vrhu Srbije zajedničko suđenje za Kosovo

DEN HAAG/ZAGREB,12. srpnja(Hina) - Bivšem predsjedniku Srbije MilanuMilutinoviću, vicepremijeru SR Jugoslavije Nikolu Šainoviću tepetorici najviših generala VJ i MUP-a Srbije pred Haškim sudom (ICTY)sudit će se zajednički za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999.godine, objavio je u utorak ICTY.
DEN HAAG/ZAGREB,12. srpnja(Hina) - Bivšem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću, vicepremijeru SR Jugoslavije Nikolu Šainoviću te petorici najviših generala VJ i MUP-a Srbije pred Haškim sudom (ICTY) sudit će se zajednički za ratne zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine, objavio je u utorak ICTY.

Sudsko vijeće, pod predsjedanjem Patricka Robinsona, prihvatilo je zahtjev Tužiteljstva za spajanjem predmeta protiv Milutinovića, Šainovića i generala Dragoljuba Ojdanića, s onim protiv generala VJ Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, te policijskih generala Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića.

Milutinović se predao ICTY-u u siječnju 2003., Šainović i Ojdanić u travnju i svibnju 2002., a Pavković, Lazarević i Lukić predali su se u proljeće ove godine, dok je Đorđević još u bijegu.

Svu sedmoricu tereti se za iste zločine nad kosovskim Albancima počinjene u istom vremenskom razdoblju, od siječnja do lipnja 1999., navodi se u odluci Vijeća.

Budući da se radi o istoj činjeničnoj osnovi postupka a pripreme za početak suđenja Milutinoviću, Šainoviću i Ojdaniću su dovršene, proces sedmorici mogao bi početi već u prosincu ove godine.

Optuženi su u četiri točke za zločine protiv čovječnosti zbog progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, deportacija i prisilnog preseljenja albanskih civila i u jednoj točki za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

U odluci se ističe kako njihove optužnice pokazuju da su svi zločini koji im se stavljaju na teret počinjeni u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, u cilju protjerivanja znatnog broja Albanaca s Kosova kako bi Srbija zadržala kontrolu nad pokrajinom.

Vijeće je prihvatilo argumente Tužiteljstva da će se spajanjem optužnica uštedjeti vrijeme i sredstva te izbjeći dupliranje dokaza i opetovano dovođenje svjedoka u Haag. Ocijenjeno je da se spajanjem postupaka neće ugroziti prava optuženih.

Zahtjevu za spajanje predmeta podneskom se usprotivila samo Lukićeva obrana, dok su branitelji Milutinovića, Šainovića i Ojdanića ostali na usmenom prigovoru zbog odgode početka suđenja.

Milutinović, Šainović, Ojdanić i Lazarević nalaze se na privremenoj slobodi od 15. travnja ove godine, dok su Pavković i Lukić u pritvoru ICTY-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙