FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo ICTY-a želi dopuniti optužnice protiv hrvatskih novinara

DEN HAAG/ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY)zatražilo je od sudskog vijeća dopuštenje za dopunu optužnica protivDomagoja Margetića, Stjepana Šešelja, Ivice Marijačića i MarkiceRebića, kako bi "razjasnilo činjenične i pravne aspekte predmeta".
DEN HAAG/ZAGREB,15. srpnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) zatražilo je od sudskog vijeća dopuštenje za dopunu optužnica protiv Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja, Ivice Marijačića i Markice Rebića, kako bi "razjasnilo činjenične i pravne aspekte predmeta".

U zahtjevu Tužiteljstva, koji je Hina pribavila u petak, stoji da su "predložene nadopune ograničene naravi i ne tvore nove optužbe".

U podnesku u predmetu Margetić i Šešelj, datiranom sa 7. srpnja, zahtjev za nadopunu optužnice opravdava se potrebom da se "optuženima pruže dodatne pojedinosti o nalogu o zaštiti, čijim je kršenjem počinjeno djelo nepoštivanja suda, kao i pojašnjenje stavki Pravila 77 ICTY-a koje su optuženi navodno prekršili".

U podnesku za predmet Marijačića i Šešelja, Tužiteljstvo navodi kako je njime odgovorilo na zahtjev optuženog da se specificira nalog ICTY-a prekršen objavom iskaza zaštićenog svjedoka.

"Dopunjena optužnica sadrži paragraf u kojem se nabrajaju primjenjivi nalozi, kako je tražio optuženi. Dopunjena optužnica također razjašnjava da se optuženog primarno tereti za kršenje opće odredbe Pravila 77, koja ne traži da bude prekršen određeni nalog", navodi se u podesku.

Vijeće će o zahtjevu za nadopunu optužnica odlučiti naknadno.

Marijačić, glavni urednik tjednika "Hrvatski list" i Rebić, suradnik lista i bivši obavještajac, te Šešelj i Margetić - izdavač i bivši glavni urednik tjednika "Hrvatsko slovo", optuženi su 26. travnja za nepoštivanje Haškog suda, zbog objavljivanja identiteta i iskaza dvojice zaštićenih svjedoka s procesa Tihomiru Blaškiću.

Na prvom pojavljivanju pred sudom 14. lipnja izjasnili su se da nisu krivi, a njihovi su branitelji tada podnijeli zahtjeve u kojima su zatražili da se sud proglasi nenadležnim i odbaci optužnice.

Haški sud nema jurisdikciju nad optuženima niti nad njihovim djelovanjem a nije ni jasno za kršenje kojeg sudskog naloga se optužene tereti, istaknuli su branitelji.

Tužiteljstvo je uputilo odgovor u kojem osporava argumente branitelja i traži da vijeće ne prihvati njihov zahtjev za odbacivanje optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙