FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi natječaj za Kim; prodani Regeneracija, Vodičanka..

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Novi natječaj za Kim; prodaniRegeneracija, Vodičanka...
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Novi natječaj za Kim; prodani Regeneracija, Vodičanka...

HINA - Financijski servis

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) odabrao je danas najbolje ponuđače za kupnju dionica Regeneracije, IPK Robne kuće Osijek, IPK Erdutskih vinograda i Vodičanke, te odlučio da se ponove natječaji za KIM, županjsku Sladoranu, Hotele Maestal te HTP Korčulu, izvijestio je novinare nakon završetka sjednice predsjednik UO HFP-a Damir Polančec.

Novi vlasnik 72-postotnog udjela u zabočkoj tekstilnoj industriji Regeneracija je tvrtka Kirchner, koja je podnijela zajedničku ponudu s 265 zaposlenika Regeneracije, uz podršku zaposleničkog vijeća, sindikata te lokalne zajednice.

Prihvaćanje ove, cjenovno lošije ponude, Polančec je pojasnio činjenicom da iza ove ponude stoji i menadžment tvrtke, koji je započeo restrukturiranje Regeneracije, "i to uspješno, ako je suditi prema poslovnim rezultatima".

Za kupnju 100-postotnih udjela osječke tvrtke IPK Robna kuća te IPK Erdutske vinograde pak UO HFP-a je prihvatio ponude njihovih zaposlenika, dok je za novog vlasnika 62,15 posto dionica turističke tvrtke Vodičanka odabrana drniška tvrtka Jolly P.B.S. koja je i jedina podnijela ponudu.

Natječaj za prodaju 91,87 posto karlovačke mljekarske industrije KIM ponovit će se za dva do tri tjedna, odnosno kad HFP te ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te mora, turizma, prometa i razvitka usuglase nove, liberalnije uvjete natječaja.

Polančec je pojasnio da nije prihvaćena niti jedna od tri ponude pristigle na posljednji natječaj za KIM te da se novim natječajem želi privući ulagače, posebice respektabilne domaće mljekarske tvrtke, zbog čega će i uvjeti natječaja trebati biti liberalniji. No, nije želio govoriti koji će se uvjeti natječaja liberalizirati, dok se o tome ne usuglase HFP i ministarstva.

Ujedno, odlučeno je i da se ponove natječaji za 72,74 posto dubrovačkih Hotela Maestral, i to nakon što Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) skine hipoteku s Hotela Splendid u sklopu tog poduzeća.

Također, ponovit će se i natječaj za županjsku Sladoranu, po cijeni od 50 posto od nominalne cijene 68,1 postotnog udjela u toj tvrtki, i to, kako je rekao Polančec, zbog interesa na posljednjem natječaju, na kojem je cijena bila 30 posto nominale.

HFP će uskoro, najavio je Polančec, objaviti i natječaj za osnivanje javno-privatnog partnerstva u HTP-u Korčula, što bi, prema njegovim riječima, trebalo i otoku i poduzeću donijeti strateškog partnera spremnog na nužne investicije. Ovaj bi proces, za razliku od jednogodišnjeg rješavanja Sunčanog Hvara, mogao biti dovršen već do kraja godine, dodao je.

Također, po prvi će put biti raspisani i natječaji za 90,14 posto ZRC-a Lipik, po nominalnoj cijeni, kao i za 98,2 posto tvrtke Croateh.

Polančec je novinare izvijestio i kako je dogovoren model zamjene dionica Slobodne Dalmacije, koje su u vlasništvu DAB-a, HBOR-a i HINA-e, kako bi se osigurao dovoljan broj dionica za dodjelu radnicima Slobodne na skupštini sazvanoj za 8. kolovoza ove godine.

Također, najavio je i da bi uskoro trebao biti dovršen popis svih tvrtki u kojima država ima vlasnički udio, a koje su u procesu stečaja (kojih je između 200 i 400), kako bi se pronašla zakonska mogućnost da se i njih privatizira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙