FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skradin: Otkriven spomenik žrtvama iz masovne grobnice

SKRADIN, 18. srpnja 2005. (Hina) - Spomen-obilježje žrtvamaDomovinskog rata, koje su u jesen 1991. srpski agresori ubili unjihovim domovima i bacili u masovnu grobnicu, otkriveno je danas uskradinskom zaleđu u mjestu Krkoviću, tridesetak kilometara udaljenuod Šibenika.
SKRADIN, 18. srpnja 2005. (Hina) - Spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata, koje su u jesen 1991. srpski agresori ubili u njihovim domovima i bacili u masovnu grobnicu, otkriveno je danas u skradinskom zaleđu u mjestu Krkoviću, tridesetak kilometara udaljenu od Šibenika.

Spomen-obilježje otkrili us potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i Zdravko Bura, čiji su roditelji bačeni u masovnu grobnicu.

Otkrivanju spomen-obilježja nazočili su, osim obitelji ubijenih, predstavnici braniteljskih udruga te izaslanstva predsjednika države i Vlade te Šibensko-kninske županije i gradova Skradina i Šibenika.

"Supružnici Marta i Rade Bura, Šinka Bura, Milan Pipunić i Ika Podrug bili su ljudi starije životne dobi, koji su ubijeni samo zato što su kao Hrvati ostali živjeti u svojim domovima na okupiranu području Šibensko-kninske županije", kazao je skradinski gradonačelnik Nediljko Duić.

U ime predsjednika Stjepana Mesića vijenac na spomen-obilježje položio je general bojnik Krešimir Kašpar, pročelnik Vojnog kabineta u Uredu predsjednika Republike, a vijence su položila i izaslanstva Vlade, svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te grada Skradina i Šibensko-kninske županije.

Spomenik u Krkoviću jedno je od 40 spomen-obilježja podignutih na mjestima 74 masovnih grobnica iz Domovinskog rata od 140 koliko ih ima diljem Hrvatske. Sva su spomen-obilježja jednaka, s likom golubice na sebi, a djelo su akademskog kipara Slavomira Drinkovića. Prvi takav spomenik podignut je na Ovčari.

"I ovo mjesto mora svjedočiti o brojnim nevinim žrtvama Domovinskog rata, ali i o 1148 hrvatskih građana koji se još nalaze na popisu nestalih i zatočenih. Vlada nastavlja potragu za nestalima, a brojka od 3500 ekshumiranih žrtava rata, od kojih je još 550 neidentificiranih, stalno nas podsjeća na činjenicu da oni koji su odgovorni za ovaj strašan zločin moraju stati pred lice pravde. Obveza hrvatskog naroda i hrvatske države je da nikad ne zaboravi svoje žrtve", kazala je Jadranka Kosor.

Kosor je dodala kako je Vlada nedavno osnovala posebno Povjerenstvo za traženje zatočenih i nestalih, u koje su ušli predstavnici ministarstava, služba i tijela koji mogu pomoći u pronalaženju novih masovnih i pojedinačnih grobnica.

Izrazivši u ime Predsjednika države sućut obiteljima ubijenih mještana Krkovića, general bojnik Krešimir Kašpar kazao je kako je Domovinski rat jedna od najsvjetlijih stranica hrvatske povijesti.

"Tumačenje Domovinskog rata mora biti naša trajna zadaća i temelj našega nacionalnog jedinstva. Deseta obljetnica 'Oluje' bit će još jedna prilika da obnovimo sjećanje na te herojske dane. Danas, u miru, naša je borba usmjerena na stvaranje pravne, pravedne i demokratske hrvatske države", dodao je Kašpar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙