FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte potvrdila da ne dolazi u Srebrenicu 11. srpnja

DEN HAAG/ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Pet dana uoči 10. obljetnice genocidau Srebrenici, glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšuJugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je u srijedu da nećesudjelovati na komemorativnom skupu u Potočarima ako Radovan Karadžići Ratko Mladić ne budu uhićeni.
DEN HAAG/ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Pet dana uoči 10. obljetnice genocida u Srebrenici, glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte potvrdila je u srijedu da neće sudjelovati na komemorativnom skupu u Potočarima ako Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu uhićeni.

"Potvrđujem da gđa. Del Ponte neće sudjelovati na komemoraciji 11. srpnja u Potočarima tako dugo dok su Karadžić i Mladić u bijegu", izjavila je njezina glasnogovornica Florence Hartmann na tjednom brifingu za novinare u Haškom sudu.

"Sramota je da dvojica najodgovornijih za genocid u Srebrenici nisu izvedeni pred lice pravde 10 godina nakon što su optuženi", dodala je Hartmann.

Bivši politički i vojni čelnici bosanskih Srba, Radovan Karadžić (60) i Ratko Mladić (63) optuženi su još 25. srpnja 1995. Tereti ih se za genocid i suučesništvo u genocidu zbog masakra nad 8.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i mladića u dobi od 16 do 66 godina, počinjenog nakon pada Srebrenice od 11. do 18. srpnja 1995.

Optuženi su i za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona na političkoj rasnoj i vjerskoj osnovi, istrebljenja, ubojstava, deportacija, napada na civile i drugih zločina koje su srpske snage počinile protiv Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba tijekom rata u BiH 1992-95.

Prema posljednjim javnim istupima Del Ponte, Mladić se krije u Srbiji, a Karadžić između Republike Srpske i SCG.

Tužiteljica Del Ponte se ne može suočiti sa žrtvama sve dok Karadžić i Mladić uživaju u nekažnjivosti, ali je spremna posjetiti spomenik u Potočarima kako bi odala počast žrtvama nakon što dvojica optuženih budu izručeni u Haag, kazala je glasnogovornica.

Svečana komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, održat će se 11. srpnja u Potočarima u nazočnosti velikog broja međunarodnih predstavnika i rodbine žrtava.

Prigodom obilježavanja 10. godišnjice najtežeg zločina počinjenog u Europi od 1945., posmrtni ostaci 583 novoidentificirane žrtve bit će položeni u zajedničku grobnicu u Potočarima, u kojoj se već nalaze ostaci 1.327 žrtava. Prema podacima Međunarodne komisije za nestale (ICMP) do sada je identificirano 2.079 žrtava, ekshumiranih iz niza masovnih grobnica u istočnoj Bosni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙