FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šest udruga iz Domovinskog rata ogorčeno premještanjem Zida boli

ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Šest udruga iz Domovinskog rata upetak su na konferenciji za novinare oštro osudile premještanje Zidaboli s lokacije u Selskoj cesti na zagrebačko groblje Mirogoj,zatražili su intervenciju predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskogsabora te najavili pokretanje tužbi, odnosno pravnih postupaka.
ZAGREB, 24. lipnja 2005. (Hina) - Šest udruga iz Domovinskog rata u petak su na konferenciji za novinare oštro osudile premještanje Zida boli s lokacije u Selskoj cesti na zagrebačko groblje Mirogoj, zatražili su intervenciju predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora te najavili pokretanje tužbi, odnosno pravnih postupaka.

Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Zajednica udruga HVIDR-e Grada Zagreba, Centar "Apel", UBIUDR "Podravka", Nezavisni dragovoljci hrvatski i Zdrug hrvatske obrane "Nikola Šubić Zrinski" traže od hrvatskih vlasti da spomenik Domovinskog rata Zid boli vrate u Selsku cestu, a ako to nije moguće da se stavi na primjerenu lokaciju u središtu Zagreba, jer mu - kako su naglasili - nije mjesto na groblju Mirogoju pod zemljom.

Na ciglama od kojih su obitelji žrtava rata sagradile Zid boli, imena su 13.600 poginulih, zatočenih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila tijekom srpske agresije na Hrvatsku.

Za njih 1.150 još se ne zna sudbina i te se cigle s imenima ne smiju pokopati pod zemlju, rekla je predsjednica "Apela" Zdenka Farkaš, ocjenivši da "ovo što se danas dogodilo nije demokracija".

Dodala je kako su roditelji žrtava rata koji su dali svoj pristanak da se Zid boli ukloni iz Selske ulice, "čašica ljudi izmanipulirana od Grada Zagreba".

Siniša Novak, predsjednik Zdruga hrvatske obrane "Nikola Šubić Zrinski" najavio je da će se od subote u svim hrvatskim mjestima i gradovima od cigli početi graditi "zidovi boli".

Predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR-a) ) Mladen Pavković izjavio je kako je "način na koji je premješten Zid boli već viđen scenarij u vrijeme komunizma", premda su "svi živjeli u uvjerenju da se nešto takvoga više nikada neće i ne može dogoditi".

"Ali, bez obzira na mnogobrojne prosvjede jedan od najljepših spomenika žrtvama Domovinskog rata je srušen i bit će zakopan u zemlju!. Toga nema nigdje u svijetu!", rekao je Pavković.

Ocijenio je da je osobito ponižavajuće što je Zid boli srušen uoči Dana hrvatske državnosti.

U ime Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Irena Dubreta rekla je da "nije iznenađena, ali je duboko tužna što je u svezi Zida boli nasilje provelo svoje".

"Žalim što se Zid boli maknuo kao komunalno smeće na groblje u 'šahtove' - kripte", kazala je Irena Dubreta, dodavši kako joj je "žao što određeni roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja nisu prepoznali da Zid boli nije stvar njihove boli za njihovom djecom, nego sveopća bol cijele Hrvatske zbog nepravde koja je učinjena Hrvatskoj i koja i danas traje".

Predsjednik Zajednice udruga zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža rekao je kako su njihove udruge, koje se protive uklanjanju Zida boli iz Selske ulice i premještanju na Mirogoj, "zapravo pobjednici jer se prilikom uklanjanja Zida boli nisu - iako su to neki očekivali - sukobili s roditeljima žrtava rata" koji podupiru uklanjanje Zida boli (iz Selske).

Ocijenio je i da nije samo ugrožen Zid boli nego i "drugi spomenici iz Domovinskog rata, primjerice Oltar Domovine", dodavši kako je "zamisao nekih zatrti sve o stvaranju hrvatske države".

Predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar rekla je da nisu namjerno zvali svoje članove kada se u petak uklanjao Zid boli jer ne žele izazivati sukobe. "Takav barbarizam je dokaz da pravna država ne funkcionira", dodala je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙