FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomenik borcima NOB-a na velikogoričkom groblju ponovno na meti vandala

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Spomen-kosturnica poginulih boracaNarodnooslobodilačke borbe (NOB) na velikogoričkom gradskom groblju unoći sa srijede na četvrtak bila je ponovno na meti vandala, drugiputa u manje od tjedan dana, izvijestila je danas zagrebačkapolicija.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Spomen-kosturnica poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe (NOB) na velikogoričkom gradskom groblju u noći sa srijede na četvrtak bila je ponovno na meti vandala, drugi puta u manje od tjedan dana, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Očito je da je vandali imaju pik na to spomen obilježje, ali za sada ne znamo zbog čega, izjavio je načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec na redovitoj konferenciji za novinare.

U posljednjem vandalskom izgredu nepoznati počinitelj ili više njih ponovno su srušili betonski cvjetnjak i sa spomenika skinuli kamenu zvijezdu petokraku, baš kao i prošloga tjedna u noći sa subote na nedjelju. No, ovoga puta vandali su zvijezdu potpuno razbili.

U policiji kažu da je materijalna šteta oko 500 kuna.

Prošlotjedno oskvrnuće spomen obilježja osudila je velikogorička koalicijska vlast SDP-a, HNS-a, HSLS-a, HSS-a i HSP-a koja traži da se počinitelji što prije pronađu i primjereno kazne.

U hrvatskim udrugama antifašističkih boraca NOB-a procjenjuju da je od 1990. u Hrvatskoj uništeno ili oštećeno više od 3.000 spomenika i spomen obilježja antifašističke borbe. U knjizi "Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990-2000", koju je uredio ustavni sudac u bivšoj SFRJ i sudionik NOB-a Juraj Hanžeković, naveden je podatak da je do 2000. devastirano 2.960 antifašističkih spomenika.

Posljednji slučaj koji je uznemirio širu javnost dogodio se krajem ožujka u Murteru, gdje je miniran spomenik antifašističkim borcima. Kao i u većini sličnih slučajeva, počinitelji nisu otkriveni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙