FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštećen spomenik NOB-a na velikogoričkom groblju

ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Nepoznati vandal oštetio je sa subotena nedjelju spomenik žrtvama Narodnooslobodilačke borbe (NOB) navelikogoričkom gradskom groblju, izvijestila je danas zagrebačkapolicija.
ZAGREB, 27. lipnja 2005. (Hina) - Nepoznati vandal oštetio je sa subote na nedjelju spomenik žrtvama Narodnooslobodilačke borbe (NOB) na velikogoričkom gradskom groblju, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Nepoznati počinitelj je sa spomenika uklonio betonski cvijetnjak i zvijezdu petokraku te ih bacio na tlo pri čemu su se oštetili, a razbacao je i plastične lampaše i stalke za vijence. Vandalski čin dogodio se na groblju u Zagrebačkoj ulici između 19 sati u subotu i 7 sati u nedjelju, a šteta, barem ona materijalna, nije velika i iznosi nekoliko stotina kuna.

U hrvatskim udrugama antifašističkih boraca NOB-a procjenjuju da je od 1990. u Hrvatskoj uništeno ili oštećeno više od 3.000 spomenika i spomen obilježja antifašističke borbe. U knjizi "Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990-2000", koju je uredio ustavni sudac u bivšoj SFRJ i sudionik NOB-a Juraj Hanžeković, naveden je podatak da je do 2000. devastirano 2.960 antifašističkih spomenika. Posljednji slučaj koji je uznemirio javnost dogodio se krajem ožujka u Murteru, gdje je miniran spomenik antifašističkim borcima. Kao i u većini sličnih slučajeva, počinitelji nisu otkriveni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙