FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kipar Kovačić i gradonačelnik Bandić o obnovi "Oltara Domovine"

ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - O zapuštenom i devastiranom spomeniku"Oltaru Domovine" na Medvedgradu i njegovoj obnovi danas su odvojenekonferencije za novinare održali autor spomenika akademski kipar KuzmaKovačić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a obojica suistaknuli nužnost njegove obnove i vraćanju u funkciju.
ZAGREB, 23. lipnja 2005. (Hina) - O zapuštenom i devastiranom spomeniku "Oltaru Domovine" na Medvedgradu i njegovoj obnovi danas su odvojene konferencije za novinare održali autor spomenika akademski kipar Kuzma Kovačić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a obojica su istaknuli nužnost njegove obnove i vraćanju u funkciju.

Kovačić je pročitao poziv kojim stotinjak hrvatskih uglednika među kojima i 13 akademika traži hitnu obnovu i vraćanje u funkciju "Oltara Domovine".

Gradonačelnik Bandić najavio je njegovu obnovu o čemu će, rekao je, u slijedeći ponedjeljak ili utorak razgovarati s Kovačićem.

Zadatak je Grada Zagreba da spomenik uredi i za to su osigurani novci, rekao je Bandić.

Kovačić je na konferenciji za novinare uputio i poziv hrvatskom državnom vrhu da se što prije očituje o "Oltaru Domovine".

U tekstu poziva se uz ostalo navodi da je prije pet godina hrvatska vlast samovoljno odlučila tom spomeniku oduzeti dostojanstvo i ukinuti njegovu protokolarnu funkciju - kao mjesta odavanja počasti Hrvatskoj, posebno u prigodi posjeta stranih državnika i u proslavama državnih blagdana.

Kovačić je rekao da to nije učinila samo SDP-ova vlast već i predsjednik države.

Podsjetio je da predstavnici vlasti već četiri godine najavljuju obnovu zapuštenog i devastiranog spomenika.

Naveo je da za posao obnove ne traži ništa do jamstva da će dogovoreno biti i učinjeno.

Podsjetio je da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman paljenjem vječne vatre "Oltar Domovine" otvorio 30. svibnja 1994. za tadašnji Dan državnosti, i da se na njemu zadnji put u javnosti pojavio, prije smrti koncem 1999.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙