FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužiteljstvo požuruje istragu "slučaja bigl"

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Zbog sporog reagiranja policije inadležnog ministarstva u slučaju navodnih nezakonitih pokusa nad psimabiglovima na Veterinarskom fakultetu tužiteljstvo je danas uputilopožurnicu kako bi što prije dobilo dokumentaciju i iskaze na osnovukojih će utvrditi je li počinjeno kazneno djelo mučenja životinja itko je za to odgovoran.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Zbog sporog reagiranja policije i nadležnog ministarstva u slučaju navodnih nezakonitih pokusa nad psima biglovima na Veterinarskom fakultetu tužiteljstvo je danas uputilo požurnicu kako bi što prije dobilo dokumentaciju i iskaze na osnovu kojih će utvrditi je li počinjeno kazneno djelo mučenja životinja i tko je za to odgovoran.

Zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesan Abramović kazala je Hini da je tužiteljstvo u "slučaj bigl" uključeno od prošlog tjedna kada im je prijavljeno kazneno djelo mučenja životinja.

"Danas smo uputili požurnice jer od policije još nismo dobili rezultate obavijesnih razgovora koje smo tražili, a ni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nije dostavilo svu dokumentaciju", kazala je Vesna Abramović.

Nije željela otkriti s kim će policija sve razgovarati, no prema dosadašnjim saznanjima u "slučaju bigl" glavnu ulogu ima voditelj projekta pokusa nad psima predstojnik Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta Antun Brkić.

Rektorica zagrebačkog Sveučilišta Jasna Helena Mencer najavila je danas da će Brkić biti suspendiran jer je zlorabio svoj položaj.

Očekuje se da će policija razgovarati i s dekanicom fakulteta Ljiljanom Pinter koja tvrdi da nije bila informirana o pokusima koji su već učinjeni nad 22 od 32 petomjesečna bigla. Ona je jučer Brkića suspendirala i zabranila mu daljnje pokuse u sklopu kojih se, navodno radi ispitivanja lijeka za zacjeljivanje kostiju, psima lome kosti nogu.

Profesor Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu Slobodan Vukičević, koji tvrdi da su psi njegovo vlasništvo i da je u pitanje ispitivanje novoga lijeka koji bi bio jeftiniji od postojećih, također bi mogao biti saslušan.

Udruga Prijetelji životinja, koja je slučaj i prijavila tužiteljstvu, sumnja u zakonitost tih pokusa te smatra da je riječ o kaznenom djelu mučenja životinja i kršenju članka 28. Zakona o dobrobiti životinja prema kojemu su pokusi dopušteni samo ako su njihovi rezultati toliko važni za životinje, ljude i znanost da opravdavaju patnju i bol životinja.

Kaznenim zakonom je propisano da će se onaj tko životinju teško zlostavlja, izlaže nepotrebnim mukama, nanosi nepotrebne boli ili radi svog iživljavanja izlaže patnjama kazniti novčanom kaznom do 150 dnevnih dohodaka ili zatvorom do šest mjeseci. Do jedne godine zatvora može biti kažnjen onaj tko životinju muči radi dobivanja oklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙