FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed prijatelja životinja zbog pokusa sa psima na Veterinarskome fakultetu

ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - U organizaciji Prijatelja životinjadanas je na zagrebačkome Trgu bana Jelačića 500-tinjak članova teudruge i građana prosvjedujući tražilo da se ne izvode predviđenipokusi na 32 psića beagl pasmine na Veterinarskome fakultetu i da sepsi daju zainteresiranim udomiteljima.
ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - U organizaciji Prijatelja životinja danas je na zagrebačkome Trgu bana Jelačića 500-tinjak članova te udruge i građana prosvjedujući tražilo da se ne izvode predviđeni pokusi na 32 psića beagl pasmine na Veterinarskome fakultetu i da se psi daju zainteresiranim udomiteljima.

Prosvjednici, od kojih neki u društvu ljubimaca, glasno su se usprotivili pokusima na psima i ostalim životinjama noseći natpise "Skriveni zločin na Veterinarskome fakultetu", "Stop nasilju nad životinjama" i sl.

Udruga Prijetelji životinja sumnja u zakonitost ispitivanja lijeka za zacjeljivanje kostiju u sklopu kojeg bi se psima lomile kosti. Morfogenetski koštani protein, o čijem je ispitivanju navodno riječ, već je ispitan i na životinjama i na ljudima, pa ta udruga vjeruje da se zapravo radi o paravanu za nečije prljave poslove.

Očito je da se u Hrvatskoj događaju stvari koje se vani ne smiju događati i stoga je udruga Prijetelji životinja od Državnog odvjetništva i Financijske policije zatražila da se ispita zakonitost tog projekta, rekao je predsjednik Udruge Luka Oman.

Snježana Klopotar iz Prijatelja životinja smatra da je prekršen i Zakon o dobrobiti životinja, članak 28., prema kojemu su pokusi dopušteni samo ako su njihovi rezultati toliko važni za životinje, ljude i znanost da opravdavaju patnju i bol životinja.

Najavljeni pokus jučer je na konferenciji za novinare u Saboru znanstveno neutemeljenim ocijenio i Andrija Hebrang rekavši da je lijek koji se ispituje već testiran na ljudima. On drži da je tu riječ o novcu, s obzirom na to da farmaceutske tvrtke iz zapadnih zemalja, u kojima su takvi pokusi zabranjeni, plaćaju velik novac za iste pokuse u zemljama poput Hrvatske.

Današnji dnevni tisak prenosi izjavu prof. dr.Slobodana Vukičevića sa Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu da su psi njegovo vlasništvo i da je u pitanje ispitivanje novoga lijeka koji bi bio jeftiniji od postojećih.

Današnji prosvjed je prošao mirno i bez izgreda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙