FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miloradu Ulemeku 40 godina za ubojstvo Stambolića i atentat na Draškovića

BEOGRAD,18. srpnja 2005.(Hina) - Vijeće Specijalnog suda za borbuprotiv organiziranog kriminala u Beogradu u ponedjeljak je izreklopresudu kojom je Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice zaspecijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, zbog stvaranja zločinačkogudruženja, te ubojstva Ivana Stambolića i pokušaja ubojstva VukaDraškovića - po nalogu bivšeg predsjednika SR Jugoslavije SlobodanaMiloševića - osuđen na 40 godina zatvora.
BEOGRAD,18. srpnja 2005.(Hina) - Vijeće Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu u ponedjeljak je izreklo presudu kojom je Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, zbog stvaranja zločinačkog udruženja, te ubojstva Ivana Stambolića i pokušaja ubojstva Vuka Draškovića - po nalogu bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića - osuđen na 40 godina zatvora.

Istom presudom su pripadnici te jedinice Branko Berček, Duško Maričić i Nenad Bujošević osuđeni na 40 godina, dok su Leonid Milivojević i Nenad Ilić osuđeni na 15 godina zatvora.

Bivši načelnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomir Marković, zbog pomaganja počiniteljima tih kaznenih djela, osuđen je na 15 godina zatvora, dok je Milorad Bracanović, bivši načelnik Odjela za kontraobavještajne i sigurnosne poslove JSO-a zbog nesprječavanja i neprijavljivanja izvršenih kaznenih djela osuđen na četiri godine zatvora.

Također, petorica osuđenih pripadnika JSO-a morat će, po odluci suda, vratiti ukupno 55 tisuća eura (tadašnjih 110 tisuća DEM) koje im je, kao "nagradu" za ubojstvo Stambolića i pokušaj ubojstva Draškovića, isplatio prvooptuženi Ulemek.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Dragoljub Albijanić kazao je da je nedvojbeno dokazana krivnja optuženih, te da je stav sudskog vijeća da nisu nađene olakšavajuće okolnosti koje bi nalagale kazne blaže od izrečenih.

"U vrijeme izvršenja kaznenog djela, najteža propisana kazna bila je smrtna. Ona je izbrisana iz Kaznenog zakona u ožujku 2002. godine, ali je istog trenutka zamijenjena kaznom od 40 godina zatvora. Ta kazna blaža je po vrsti od smrtne", kazao je sudac Albijanić.

Postupak je, inače, prije razdvojen protiv dvojice haških optuženika, bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je - po optužnici - naložio ubojstvo Stambolića i atentat na Draškovića, te protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Nebojše Pavkovića, optuženoga za pomaganje atentatorima na Draškovića.

Oba zločina rasvijetljena su nakon ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića u ožujku 2003. godine, kad je za trajanja policijske akcije "Sablja" na Fruškoj gori nađeno, u jami s vapnom, tijelo ubijenoga Stambolića. Mjesto zločina policiji je tad pokazao svjedok-pokajnik Nenad Šare, također pripadnik JSO-a, koji je u postupku dobio status svjedoka-pokajnika.

Ivan Stambolić otet je i ubijen 25. kolovoza 2000. godine, a atentat na Vuka Draškovića pokušan je 15. lipnja 2000. godine u Budvi.

Krajem lipnja, inače, Milorad Ulemek Legija i petorica pripadnika JSO, osuđeni su pred Okružnim sudom u Beogradu na 15 godina zatvora zbog atentata na Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kad su ubijena četvorica članova Srpskog pokreta obnove, tad najjače oporbene stranke u Srbiji.

Milorad Ulemek prvooptuženi je i u postupku za ubojstvo premijera Đinđića, koji je u tijeku pred Specijalnim sudom, kao i u postupku za niz otmica, ubojstava i drugih teških kaznenih djela za koje se osim njega terete pripadnici kriminalnog "zemunskog klana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙