FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 18. srpnja

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za ponedjeljak, 18. srpnja.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 18. srpnja.

WASHINGTON - Hrvatski premijer Ivo Sanader na čelu hrvatskog izaslanstva boravi u radnom posjetu Sjedinjenim Državama (do 20. srpnja). Sanader kao predsjednik HDZ-a sudjeluje na konferenciji čelnika stranaka Međunarodne Demokratske Unije (IDU), udruge konzervativnih, demokršćanskih i sličnih stranaka centra i desnog centra. HDZ će na konferenciji biti primljen u članstvo IDU-a. Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić sastaje se s Warrenom Millerom, predsjednikom američkog povjerenstva za zaštitu i očuvanje američkog kulturnog nasljeđa u inozemstvu i Danom Mariashijem, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora židovske udruge B'nai B'rith.

BRUXELLES - Redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a na kojem će, između ostalog, biti riječi i o proširenju, odnosno o Hrvatskoj i Turskoj. Prema najavama, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izvijestit će kolege o zaključcima sastanka radne skupine EU za procjenu suradnje s Haškim sudom i reći da je Hrvatska ostvarila izvjestan napredak, ali ne onoliki kakav bi joj jamčio početak pregovora.

BEOGRAD - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u ponedjeljak dolazi u jednodnevni posjet Srbiji i Crnoj Gori, gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima državne zajednice. Kako je Sheffer najavio u svom intervjuu agenciji Beta od četvrtka, u Beograd dolazi s "ključnom porukom da je integracija zapadnog Balkana u euroatlantske strukture jedini recept za trajnu stabilnost i sigurnost", što je u interesu svih.

DEN HAAG - Nastavak suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću na kojem bi se, kao posljednji svjedok obrane prije ljetne stanke, trebao pojaviti čelnik srbijanskih radikala i haški optuženik Vojislav Šešelj. Šešelj bi svoj iskaz trebao početi 18. srpnja, a 20. srpnja nastupit će ljetna stanka u procesu. Trotjedna stanka u radu ICTY-a predviđena je od 23. srpnja do 15. kolovoza.

DEN HAAG - Žalbeno vijeće Haškog suda izreći će konačnu presudu bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Babiću, koji je u lipnju 2004. godine osuđen na 13 godina zatvora na temelju priznanja krivnje za progon hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991./92. godine. I obrana i optužba izrazili su nezadovoljstvo visinom kazne, a tužiteljstvo je ukazalo na značaj njegove suradnje i povuklo usporedbu s blažom kaznom Biljani Plavšić, koja je osuđena na 11 godina.

DEN HAAG - Statusna konferencija na kojoj će se raspravljati o stanju o žalbenom postupku protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele, koje je Raspravno vijeće ICTY 2003. osudilo na 20 odnosno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima na širem području Mostara.

BEOGRAD - Vijeće Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu izreći će presudu optuženima za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvooptuženi za ta djela je bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorad Ulemek Legija, koji je za ubojstvo Stambolića i atentat na Draškovića organizirao kriminalnu skupinu od nekoliko pripadnika svoje jedinice. Osim njih, za ubojstvo Stambolića i pokušaj atentata na Draškovića optuženi su i bivši zamjenik načelnika Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Milorad Bracanović. Postupak je ranije razdvojen protiv dvojice haaških optuženika, bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je -prema optužnici - naložio ubojstvo Stambolića i atentat na Draškovića, te protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Nebojše Pavkovića, optuženoga za pomaganje atentatorima na Draškovića.

AMMAN - Sastanak država donatora za obnovu Iraka.

Dežurni urednici:

Noć: Đurđa Beraković

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Domagoj Janković

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙