FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Završeno suđenje za Stambolićevo ubojstvo

BEOGRAD, 8. srpnja 2005. (Hina) - U Specijalnom sudu za borbu protivorganiziranog kriminala u Beogradu u petak je završeno suđenjeoptuženima za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića ipokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, a presuda ćebiti objavljena u ponedjeljak, 18. srpnja.
BEOGRAD, 8. srpnja 2005. (Hina) - U Specijalnom sudu za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu u petak je završeno suđenje optuženima za ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, a presuda će biti objavljena u ponedjeljak, 18. srpnja.

U petak su svoje završne riječi iznijeli odvjetnici optuženog Radomira Markovića, bivšeg načelnika Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije i Milorada Bracanovića, 2000. godine pomoćnika načelnika za sigurnost Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, čiji je zapovjednik Milorad Ulemek Legija prvooptuženi za ubojstvo Stambolića i pokušaj ubojstva Draškovića. Kao i odvjetnici ostalih optuženih u četvrtak, i odvjetnici Markovića i Bracanovića u petak su za svoje branjenike zatražili oslobađajuće presude, tvrdeći da su oni "žrtve obračuna današnjeg režima s režimom Slobodana Miloševića".

Isto su u svojim završnim riječima, pridružujući se onome što su prehodno izjavili njihovi branitelji, naveli i sami optuženi, četvorica pripadnika JSO-a optuženih za ubojstvo Stambolića, čije je tijelo nađeno 2003. godine na Fruškoj gori, za vrijeme policijske akcije "Sablja" provedene nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, te pokušaj ubojstva Draškovića, koji je bio lakše ranjen u Budvi iste, 2000. godine.

Prvooptuženi Ulemek, tvrdeći u završnoj riječi da se predao kako bi "sačuvao obraz i čast", te da je nevin, upozorio je sudsko vijeće da "ne pogriješi u pravednosti": "Ako vas ja opominjem da ne donesete nepravednu presudu, ja to činim radi vas, a ne radi sebe", kazao je Ulemek, što je dio publike shvatio kao prijetnju.

Isto tako, shvaćena je izjava Dušana Maričića, formalno posljednjeg zapovjednika - nakon atentata na Đinđića raspuštenog - JSO-a, koji je pripadnike jedinice u svojoj završnoj riječi nazivao "ratnicima i herojima", te zaključio: "Izgleda da rat još nije završen, rat za nas tek počinje".

Radomir Marković je, pak, u svojoj vrlo dugačkoj završnoj riječi konstatirao da je "kriv zato što je bio načelnik Resora državne sigurnosti u vrijeme režima Slobodana Miloševića, te da je cilj suđenja "slomiti njega kako bi se dobila glava Miloševića na tijelo optužnice".

Zamjenik specijalnog tužitelja Mioljub Vitorović je u svojoj završnoj riječi u utorak za optužene zatražio najveću moguću zakonsku kaznu, 40 godina zatvora.

Predsjednik sudskog vijeća Dragoljub Albijanić, nakon što je glavnu raspravu oglasio završenom, kazao je da će, s obzirom na obimnost i složenost predmeta, presudu usmeno objaviti tek za deset dana, u ponedjeljak, 18. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙