FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irački premijer doputovao u trodnevni posjet Teheranu

TEHERAN , 16. srpnja 2005. (Hina) - Irački premijer Ibrahim Al-Džafaristigao je u četvrtak u trodnevni posjet Teheranu čiji je prvobitnicilj angažirati se na rješenju međusobnih problema, razgovarati oprošlosti, posebno o ratu koji je trajao od 1980. do 1988. te pojačatiekonomsku i sigurnosnu suradnju između dviju zemalja.
TEHERAN , 16. srpnja 2005. (Hina) - Irački premijer Ibrahim Al-Džafari stigao je u četvrtak u trodnevni posjet Teheranu čiji je prvobitni cilj angažirati se na rješenju međusobnih problema, razgovarati o prošlosti, posebno o ratu koji je trajao od 1980. do 1988. te pojačati ekonomsku i sigurnosnu suradnju između dviju zemalja.

To je prvi posjet jednog iračkog premijera Iranu otkad je 1958. svrgnuta iračka monarhija. Džafarijev glavni domaćin bit će zamjenik predsjednika Mohammad Reza Aref, no tijekom boravka u Teheranu u nedjelju je predviđen i njegov sastanak s predsjednikom Mohammadom Hatamijem i vrhovnim duhovnim poglavarom ajatolahom Alijem Hameneijem, prenosi France presse.

Glavna tema razgovara bit će nastojanje da se okonča tri desetljeća dugo neprijateljstvo između dviju zemalja, koje je kulminiralo osmogodišnjim ratom što ga je pokrenuo bivši irački predsjednik i diktator Sadam Husein.

Čelnici dviju zemalja razgovarat će i o prijedlogu izgradnje naftovoda koji bi vodio od Basre na jugu Iraka do iranske granične luke Abadana, gdje bi se iračka sirova nafta trebala prerađivati u rafineriji i vraćati u Irak, prenosi Reuters.

Uz Džafarija su u Iran doputovali ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari i minsitar obrane Sadun Al-Dalimi koji će sa svojim iranskim kolegama razgovarati o sigurnosti na granici između dviju zemalja.

Iranski potpredsjednik Aref izjavio je da "Džafarijev posjet predstavlja novu stranicu u poboljšanju odnosa između dviju zemalja". "Mislim da ćemo u skoroj budućnosti biti svjedoci značajnih izmjena u našim odnosima. Spremni smo pomoći Iraku na svim područjima, političkom, sigurnosnom i ekonomskom, jer sigurnost Iraka znači i našu sigurnost", rekao je Aref.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙