FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i Irak nakon 25 godine obnovili vojne kontakte

TEHERAN, 6. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran i Irak su u srijedu,prvi puta nakon 1980. godine i izbijanja rata između tih dvajususjeda, obnovili vojne kontakte na visokoj razini i poručili da ćeraditi na promicanju mira i sigurnosti u regiji.
TEHERAN, 6. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Iran i Irak su u srijedu, prvi puta nakon 1980. godine i izbijanja rata između tih dvaju susjeda, obnovili vojne kontakte na visokoj razini i poručili da će raditi na promicanju mira i sigurnosti u regiji.

Irački ministar obrane Saadoun al-Dulaimi ocijenio je susret u Teheranu sa svojim iranskim kolegom i domaćinom, admiralom Alijem Shamkhanijem, kao prekretnicu u odnosima dviju zemalja nakon desetljeća nepovjerenja koje je uslijedilo po završetku iransko-iračkog rata od 1980. do 1988. godine.

"Sve do danas nismo imali nikakve odnose te stoga imamo puno toga za raspraviti", prenijela je studentska agencija ISNA riječi iračkog ministra.

"Cilj nam je uvjeriti našu iransku braću da je Irak izvor dobra a ne zla, te da Irak želi biti potporanj miru i stabilnosti u regiji", dodao je al-Dulaimi.

Shamkhani je kazao da su "današnji razgovori imali za cilj zacijeliti rane prošlosti te započeti budućnost utemeljenu na ključnim postavkama odnosa između Irana i Iraka".

Sljedeći tjedan u Teheran stiže mnogobrojno iračko izaaslanstvo predvođeno premijerom Ibrahimom al-Jaafarijem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙