FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana i Schroeder: Bez promjene politike prema Iranu

BRUXELLES, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik EU-a zavanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izjavio je uponedjeljak da "ne vidi razloga" da se mijenja politika Europe premaIranu nakon izbora novog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, a sličnuje poruku uputio i njemački kancelar Gerhard Schroeder.
BRUXELLES, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izjavio je u ponedjeljak da "ne vidi razloga" da se mijenja politika Europe prema Iranu nakon izbora novog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, a sličnu je poruku uputio i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Solana je objasnio da će EU zadržati namjeru da u srpnju Iranu predstavi globalni paket prijedloga kojima je cilj obnavljanje dijaloga između dvije strane - o nuklearnim pitanjima, ali i nekim drugim problematičnim točkama poput poštivanja ljudskih prava.

"Nemamo nikakav razlog mijenjati se na ovom stupnju. Sada sam u iščekivanju. Želim čekati i vidjeti djela novog iranskog predsjednika", rekao je Solana.

Na pobjedu Ahmadinedžada na izborima u Iranu u petak reagirao je u i njemački kancelar Gerhard Schroeder koji je na početku svoga posjeta Sjedinjenim Državama kazao kako Europljani moraju nastaviti pregovaračke napore s Iranom o nuklearnim pitanjima.

U tim pregovorima Europljani moraju jasno istaknuti da se ne radi o negiranju iranskih prava na miroljubivo korištenje nuklearne energije, ali i da traže "opipljiva jamstva" da Iran ne stvara nuklearnu bombu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙