FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomčić: Kriza HSS-a na svim razinama

ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčićocijenio je u subotu pred Glavnim odborom stranke da je kriza HSS-aprisutna na svim razinama i u gotovo svim sredinama.
ZAGREB, 16. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić ocijenio je u subotu pred Glavnim odborom stranke da je kriza HSS-a prisutna na svim razinama i u gotovo svim sredinama.

Tu alarmantnu ocjenu iznio je politički analizirajući svibanjske lokalne izbore, na kojima je HSS ostvarila "nezadovoljavajući" izborni rezultat, odnosno osvojila petinu vijećničkih mandata manje nego na izborima 2001.

Tomčić je odbio razloge izbornog neuspjeha tražiti u koalicijskim partnerima, držeći kako se oni nalaze u HSS-u, te kako bi svaki pokušaj prebacivanja neuspjeha na drugoga bilo zavaravanje i guranje glave u pijesak.

Predsjednik HSS-a 'priznaje' da je stranka u rezultatskoj krizi od posljednjih parlamentarnih izbora, da je kriza nastala daleko prije dana izbora , te da bi bilo pogrešno propuste u tekućoj politici pripisivati samo jednoj stranačkoj razini.

Pobrajajući uočene 'grijehe', Tomčić navodi da je stranački rad umrtvljen, da je stranka postala informativno nepropusna, da su prečesta dezinformiranja članstva i javnosti, da je sve izraženija "tendencija donošenja odluka u zatvorenim krugovima neformalnog karaktera".

Te su pojave, rekao je, prisutnije na nižim stranačkim razinama, na "državnoj to ne može proći".

Iako danas nije želio "upirati prstom" gdje se to konkretno događa, Tomčić najavljuje da će se u započetim unutarstaranačkim izborima svi morati suočiti s činjenicom da će im se otvoreno reći jesu li radili dobro ili loše.

Nakon svega nabrojanog, predsjednik HSS-a zaključuje da se stranka nalazi u krizi rada, unutarnjeg reda i poštivanja obveza, te liderskoj krizi na svim razinama.

Priliku za izlazak iz krize vidi u započetim unutarstranačkim izborima, koji će završiti u prosincu glavnom izbornom skupštinom stranke na kojoj će se birati vodstvo HSS-a.

S Tomčićevim nimalo vedrim viđenjem prilika u stranci, suglasili su se članovi Glavnog odbora, držeći da su njegove ocjene čak i blage s obzirom na prilike u nekim sredinama.

HSS je, poručili su, jako pao, ljudi u stranci guraju vlastite interese i krajnje je vrijeme za demokratske razgovore u HSS-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙