FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS se prisjeća Stjepana i Pavla Radića i Đure Basaričeka

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - U spomen na Lipanjske žrtve atentatau beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. članovi užeg vodstva Hrvatskeseljačke stranke na čelu s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićempoložili su danas vijence i zapalili svijeće na grobove svojih prvaka,žrtava atentata Stjepana Radića, Pavla Radića i Đure Basaričeka uMirogojskim arkadama.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - U spomen na Lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. članovi užeg vodstva Hrvatske seljačke stranke na čelu s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem položili su danas vijence i zapalili svijeće na grobove svojih prvaka, žrtava atentata Stjepana Radića, Pavla Radića i Đure Basaričeka u Mirogojskim arkadama.

Članovi HSS-a bili su nazočni i misi zadušnici za Lipanjske žrtve u crkvi sv. Petra apostola u Vlaškoj ulici u Zagrebu.

HSS se svake godine, na današnji dan, prisjeća hrvatskih zastupnika Stjepana i Pavla Radića i Đure Basaričeka koji su ubijeni u atentatu kada je na njih iz pištolja pucao srpski radikal Puniša Račić 1928. u beogradskoj skupštini.

Tada je na mjestu ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a teško ranio Stjepana Radića, koji je, od posljedica ranjavanja, umro 8. kolovoza iste godine. U atentatu su ranjeni Ivan Pernar i Ivan Granđa.

Stjepan Radić, vođa Hrvatske seljačke stranke, bio je ozbiljna smetnja kralju Aleksandru Karađorđeviću u provedbi njegovih težnji za apsolutnom vlašću i radikalnim krugovima u ostvarivanju velikosrpskih ambicija.

Stjepan Radić rođen je 1871. u Trebarjevu Desnom pokraj Siska, a s bratom Antunom, koji je također jedan od utemeljitelja HSS-a, osniva Hrvatsku pučku seljačku stranku 1904. Kasnije je stranka preimenovana u Hrvatsku seljačku stranku i taj naziv ima i danas.

Pavle Radić, sinovac Stjepana Radića, rođen je 1880., također u Trebarjevu Desnom. Tijekom 1925. privremeno je preuzeo vodstvo stranke zbog uhićenja Stjepana Radića. Od 1925. do 1926. bio je ministar agrarne reforme.

Đuro Besariček rođen je 1884. u Zagrebu. Bio je pravnik, a član HSS-a od osnutka stranke. U Narodnu skupštinu izabran je prvi put 1920., a značajan je bio njegov rad na reformi sela i na suzbijanju kriminala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙