FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izmjena projekta razvoja KBC-a Zagreb

ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Vlada je jučer dala suglasnostKliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb za izmjenu Projekta razvojaKBC-a po kojem će Klinika za ortopediju, nakon završetka izgradnječetiri objekta na Rebru, ipak ostati na Šalati.
ZAGREB, 15. srpnja 2005. (Hina) - Vlada je jučer dala suglasnost Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zagreb za izmjenu Projekta razvoja KBC-a po kojem će Klinika za ortopediju, nakon završetka izgradnje četiri objekta na Rebru, ipak ostati na Šalati.

Ostale klinike - Klinika za bolesti uha, nosa i grla, Klinika za pedijatriju te Klinika za kožne i spolne bolesti preselit će na Rebro po završetku gradnje koja je predviđena za proljeće 2006.

Vlada je dala i suglasnost KBC-u za sklapanje ugovora s HEP-om o izgradnji i obnovi energetske infrastrukture na 25 godina, čime bi bolnica besplatno, sa statusom povlaštenog kupca energije, dobila modernu energetsku infrastrukturu, čija izgradnja nije bila predviđena projektom razvoja bolnice.

U obrazloženju Vladine odluke o ostanku Ortopedije na Šalati navodi se da je projekt izgradnje i adaptacije te Klinike donesen prije projekta razvoja KBC-a, za što je 1999. godine uzet zajam Vijeća Europe u iznosu od 114 milijuna kuna.

Nakon što je koalicijska Vlada donijela Projekt razvoja Rebra, u njega je uklopljena i Klinika za ortopediju pa je kredit, po riječima tadašnjeg ministra zdravstva Andre Vlahušića, prenamijenjen za dovršetak drugih zdravstvenih projekata koji su se financirali iz kredita Vijeća Europe u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku i Zadru.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić kaže da ne zna kuda je otišao novac iz tog zajma, ali je Vlada spremna uzeti novi kredit od 30 milijuna dolara kod Svjetske banke za obnovu Klinike jer bi se adaptacijom i dogradnjom sadašnje zgrade na Šalati, koja je u vrlo lošem stanju, osigurali bolji uvjeti rada i mogućnost razvoja.

Na Rebru bi se pak, smatra Ljubičić, mogli proširiti neki odjeli, poput kardiologije ili onkologije, koji rade u lošim uvjetima.

HEP je KBC-u ponudio financiranje izgradnje, održavanje i upravljanje energetskom infrastrukturom, a KBC bi kupovao struju po povlaštenoj cijeni.

Izgradnjom modernih postrojenja znatno bi se štedjela energija pa bi bolnica trošila relativno manje novca na energiju nego sada. Također se predviđa da bi nakon prvih deset godina, kada HEP otplati zajam, cijena energije bila niža, stoji u Vladinoj odluci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙