FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ovčara-suđenje: Iz bolnice izvedeno pet skupina od 40-50 muškaraca

BEOGRAD, 6. srpnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja optuženima zaratni zločin na Ovčari 1991. godine, nekadašnji zapovjednik 4. četevojne policije u Gardijskoj brigadi JNA Milivoje Simić, svjedočećipred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, kazao je usrijedu da su iz vukovarske bolnice nakon selekcije u pet navrataizvedene skupine od po 40 do 50 muškaraca, koji su potom odvezeniautobusima.
BEOGRAD, 6. srpnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, nekadašnji zapovjednik 4. čete vojne policije u Gardijskoj brigadi JNA Milivoje Simić, svjedočeći pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, kazao je u srijedu da su iz vukovarske bolnice nakon selekcije u pet navrata izvedene skupine od po 40 do 50 muškaraca, koji su potom odvezeni autobusima.

Simić, čija je četa sudjelovala u pretresu zarobljenika, nije znao tko je obavio selekciju u bolnici, niti na osnovi kojih kriterija je odlučeno gdje će tko iz bolnice biti upućen. Selekciju zarobljenika su obavili, kazao je svjedok, pripadnici JNA koje nije poznavao, koji su bili pod zapovjedništvom načelnika za sigurnost Gardijske brigade, tadašnjeg majora Veselina Šljivančanina.

Upitan poznaje li koga od 16 optuženih pripadnika tadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", svjedok je naveo drugooptuženog Stanka Vujanovića, ali je dodao da se ne sjeća da ga je vidio u bolnici, u koju je stigao sa svojom četom dan prije evakuacije, sa zapovijedi da organizira vanjsko osiguranje bolničke zgrade.

Ljudi koji su izvedeni iz bolnice, kazao je svjedok, bili su u civilnoj odjeći, neki su imali zavoje ili medicinska pomagala i nisu bili naoružani. Oružje je nađeno u bolnici i dvorištu, kazao je Simić, više od 20 poluautomatskih pušaka i oko 30 pištolja.

Iza bolničke ograde, na okolnim ulicama, za vrijeme evakuacije bolnice bilo je dosta civila koji su zahtijevali da uđu u bolnicu, tražeći navodne ubojice svojih rođaka, kazao je Simić, ali im ulazak nije dopušten i u samoj bolnici nije bilo zločina.

Suđenje je u srijedu prekinuto, te je nastavak zakazan za 12. rujna. U ljetnoj stanci, po riječima predsjednika sudskog vijeća Veska Krstajića, vijeće će razmotriti dokazne prijedloge koje su sudu pismeno dostavili branitelji 16-ero optuženih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙