FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protestna izjava Autonomne ženske kuće zbog obiteljskog nasilja

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Iz Autonomne ženske kuće Zagrebdanas su uputili protestnu izjavu zbog, kako navode, jalovosti inedjelotvornosti državnih tijela u povodu najnovijeg slučajaobiteljskog nasilja u kojem je mladu ženu Suzanu Jurčević ubio suprugnasilnik.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Iz Autonomne ženske kuće Zagreb danas su uputili protestnu izjavu zbog, kako navode, jalovosti i nedjelotvornosti državnih tijela u povodu najnovijeg slučaja obiteljskog nasilja u kojem je mladu ženu Suzanu Jurčević ubio suprug nasilnik.

Zgrožene smo činjenicom da su i policijska i pravosudna tijela svojim nedjelovanjem po tko zna koji put pružili pasivnu podršku nasilniku i takvim postupkom licemjerno poslali poruku budućim žrtvama da je u Hrvatskoj dopušteno sve pa čak i ubojstvo, navodi se, uz ostalo, u protestnoj izjavi Autonomne ženske kuće Zagreb.

Navodeći da je Jurčević otprije poznat kao nasilnik i da je višestruko prijavljivan policiji zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja supruge i njihovo dvoje malodobne djece Autonomna ženska kuća pita, zašto policija, uz prekršajnu prijavu, nije podnijela zahtjev za njegovim udaljenjem iz stana i zabranom približavanja žrtvi, što im je zakonom omogućeno.

Osim policije, suodgovornom za zločin smatraju i sutkinju Prekršajnog suda u Petrinjskoj koja je, nakon što mu je izrekla uvjetnu zatvorsku kaznu od 40 dana zbog teškog maltretiranja supruge, Jurčevića olako pustila na slobodu umjesto da ga zadrži do pravomoćnosti presude, što joj također dopuštaju zakoni.

U izjavi podsjećaju da je Hrvatski sabor prije točno dvije godine izglasao donošenje Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji kao i da je Hrvatska potpisnica UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i izražavaju ogorčenje što statistika, po kojoj je u prosjeku svaki mjesec ubijena jedna žena, pokazuje kako to izgleda u praksi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙