FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN strahuje za djecu iz zapadnog Sudana

ŽENEVA, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Svijet ne poklanja dovoljnopažnje djeci na zapadu Sudana, u Darfuru, gdje su mnoga od njihprisiljena pridružiti se naoružanim skupinama ili se odvojiti odsvojih obitelji, upozorilo je u ponedjeljak Visoko povjerenstvo UN-aza izbjeglice.
ŽENEVA, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Svijet ne poklanja dovoljno pažnje djeci na zapadu Sudana, u Darfuru, gdje su mnoga od njih prisiljena pridružiti se naoružanim skupinama ili se odvojiti od svojih obitelji, upozorilo je u ponedjeljak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice.

"Zaštita djece općenito zahtijeva puno više pažnje", rekla je Erika Feller, direktorica međunarodne zaštite koja djeluje pri UNHCR-u.

Ustvrdila je da se međunarodna briga očituje u rješavanju problema poput seksualnog zlostavljanja i nasilja s čime su suočene žene i djevojčice u izbjeglištvu na zapadu Sudana, ali da se ne zna mnogo o drugim opasnostima s kojima se tamošnja djeca također suočavaju.

"Upoznala sam majke koje su mi ispričale da su im djeca oteta i da ih nisu vidjele mjesecima", rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi nakon povratka iz Sudana i dodala da djeca ondje nerijetko bivaju i prisilno regrutirana. Obično su to traumatizirana djeca, koja su ostala bez roditelja i obitelji, navela je.

Premda su se međunarodni donatori pokazali velikodušnima kad je riječ o osiguranju hrane i skloništa za približno dva milijuna ljudi u Darfuru koji su tijekom građanskog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove, UNHCR upozorava da nema dovoljno novca za daljnje aktivnosti i slanje svojih novih aktivista u okolna područja gdje njihova prisutnost često znači preventivu od nasilja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙