FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Civili žrtve nasilja i silovanja u oružanim sukobima

NEW YORK, 21. lipnja 2005. (Hina/DPA) - Civili su postali prva meta uoružanim sukobima u svijetu, te je, primjerice 1000 civila ubijeno uIraku od travnja, a svake godine u Kongu je silovano 25.000 žena,upozorio je utorak UN-ov koordinator za humanitarna pitanja JanEgeland.
NEW YORK, 21. lipnja 2005. (Hina/DPA) - Civili su postali prva meta u oružanim sukobima u svijetu, te je, primjerice 1000 civila ubijeno u Iraku od travnja, a svake godine u Kongu je silovano 25.000 žena, upozorio je utorak UN-ov koordinator za humanitarna pitanja Jan Egeland.

Jan Egeland je objavio da je broj ubijenih civila u Iraku u prvoj četvrtini 2005. godine dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Nepalu, gdje se maoistički pobunjenici bore protiv vlade, u posljednjih je šest mjeseci ubijeno 659 civila.

Egeland je na raspravi o zaštiti civila u Vijeću sigurnosti UN-a istaknuo da je nastavak borbi u nekoliko afričkih zemalja prouzročio velike žrtve među civilima.

U Darfuru, u Sudanu, napadi na sela postali su ratna taktika i a više od dva milijuna osoba napustilo je svoje domove od početak borbi 2003. godine. Silovanje i zastrašivanje seljana također se sustavno koriste, rekao je Egeland.

Egeland je naveo statističke podatke organizacije Liječnici bez granica po kojima je u protekla četiri mjeseca u Darfuru silovano više od 500 žena i djevojaka, napomenuvši kako je ta brojka samo do sveukupnog broja žrtava.

Pobunjeničke vojske u nekoliko afričkih zemalja, uključujući sjevernu Ugandu, Liberiju, Obalu Bjelokosti i Demokratsku republiku Kongo, nastavljaju s praksom otimanja djece.

U regiji Kivu, na sjeveru Konga, UN-ova misija je izvijestila o 25.000 slučajeva silovanja godišnje. Egeland je rekao da je da su kulturalni slom i raspad linije zapovijedanja u vladi Konga doprinijeli "kulturi nasilja u kojoj je seksualno nasilje postalo endemsko".

Egeland je Vijeću rekao da je seksualno nasilje u oružanim sukobima učinilo zadaću zaštite civila još složenijom radi svojih razmjera, rasprostranjenosti i dubokog utjecaja na društvo. I neki UN-ovi mirovnjaci također su doprinijeli nasilju nad ženama i sudjelovali su u silovanjima, rekao je Egeland.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙