FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sinj: Spomenik fra Pavlu Vučkoviću

SINJ, 14. srpnja 2005. (Hina) - Fra Pavlu Vučkoviću, jednom odorganizatora obrane Sinja od Turaka i vođi u pobjedi nad osmanskimosvajačima 1715., u spomen koje je ustanovljena i sinjska Alka, ove ćese godine na Danima Alke i o blagdanu Velike Gospe postaviti spomeniku središtu Sinja.
SINJ, 14. srpnja 2005. (Hina) - Fra Pavlu Vučkoviću, jednom od organizatora obrane Sinja od Turaka i vođi u pobjedi nad osmanskim osvajačima 1715., u spomen koje je ustanovljena i sinjska Alka, ove će se godine na Danima Alke i o blagdanu Velike Gospe postaviti spomenik u središtu Sinja.

Spomenik od bronce veličine 2,8 metara izradio je akademski kipar iz Splita Kuzma Kovačić, a organizator te akcije je sinjski ogranak Matice hrvatske.

Fra Pavao Vučković (Duvanjsko Polje, 1658. - Sinj, 1735.), predvodio je Duvnjake i Ramljake u bijegu od Turaka potkraj 17. stoljeća u sinjski kraj.

Turci su ga zarobili 1698., a Mustaj-paša Daltaban držao ga je uza se kao roba i slugu, tajnika i savjetnika, te ga poveo u Bagdad. Nakon pašine pogibije (1703.) bježi i vraća se u Sinj.

Nakon obrane Sinja 1715. vodio je gradnju crkve i samostana u Sinju. Jedna od osnovnih škola u tome gradu danas nosi njegovo ime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙