FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić posjetio izložbu u povodu 290. Sinjske alke

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićposjetio je danas u zagrebačkom Arheološkom muzeju izložbu replika irestauriranih originala alkarskih odora, opreme i oružja postavljenu upovodu 290. Sinjske alke.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas u zagrebačkom Arheološkom muzeju izložbu replika i restauriranih originala alkarskih odora, opreme i oružja postavljenu u povodu 290. Sinjske alke.

"Uvijek sam se zalagao da se Alka sačuva, ne samo za ovu generaciju, nego za sve one iza nas, a založit ću se da se stavi i pod zaštitu UNESCO-a, jer Alka to zaslužuje", izjavio je Mesić nakon što je sa suprugom Milkom razgledao izložbu.

Naveo je i da se ne može izbjeći činjenica da se Alka, nažalost, nepotrebno ispolitizirala. Podsjetio je na raspravu koja se svojedobno vodila o stvaranju tradicionalne vojne uniforme koju bi nosili vojnici na ulazu kod šefa države, Vlade i parlamenta.

"Moj je prijedlog tada bio da to bude modificirana alkarska uniforma, međutim predsjednik Tuđman bio je protiv toga i tražio je da se napravi uniforma od odora pandura. Na kraju su alkari mene popljuvali, a ja sam želio da i na taj način Alka bude prisutna u Zagrebu", rekao je Mesić.

Na upit novinara hoće li ove godine u Sinj na Alku, Mesić je rekao da to još ne zna. "Još nisam dobio poziv", rekao je i dodao da neće doći ako politika Alke bude kakva je bila.

Upitan hoće li mu biti dovoljna pozivnica ili očekuje javnu ispriku, Mesić je odgovorio da "treba vidjeti djela".

"Ničije me isprike ne interesiraju. Interesiraju me djela, a njih nisam još vidio", dodao je.

Predsjednik Mesić je ustvrdio i da mu je izložba "Sinjska alka 1715. - 2005. - obnova i zaštita" probudila nostalgiju za Alkom.

"To svakoga mora uzbuditi - 300 godina održati tradiciju i onda se nađu fakini da to sve ispljuju", rekao je.

Izložba u Arheološkom muzeju, koja je otvorena 15. lipnja, ostaje otvorena i u srpnju, a u kolovozu će biti postavljena u Sinju.

Predsjednik Stjepan Mesić razgledao je u Arheološkom muzeju i novi postav Egipatske zbirke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙